Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією рекомендує парламенту направити на доопрацювання проект закону про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів, отруйних і сильнодіючих лікарських засобів та зловживанню ними.
Документом пропонується, зокрема, віднести до сфери дії зазначеного закону питання контролю та протидії незаконному обігу отруйних та сильнодіючих лікарських засобів. У ньому також визначаються повноваження, права і обов’язки спеціальних підрозділів Міністерства внутрішніх справ.
Проектом пропонується встановити, що дія цього закону поширюється не лише на наркотичні засоби, психотропні речовини та прекурсори, а й на отруйні та сильнодіючі лікарські засоби, наголошували під час обговорення члени комітету. Натомість документ не містить спеціального визначення поняття «отруйні лікарські засоби» чи «сильнодіючі лікарські засоби».
На думку народних депутатів, із проекту доцільно вилучити положення про зміст оперативно-розшукових заходів та порядок їх проведення та перенести ці норми до профільного закону про оперативно-розшукову діяльність, залишивши лише положення про специфіку застосування цих заходів саме стосовно наркотиків, психотропних речовин, прекурсорів та їх аналогів (у разі наявності такої специфіки).
На засіданні підкреслювалося, що в статті 15 законопроекту йдеться про припинення діяльності закладів масового перебування громадян у разі встановлення «фактів систематичного вживання чи збуту наркотичних засобів». Водночас не зазначається, що слід розуміти під «систематичним» вживанням. Також не зовсім коректним, вважають народні депутати, є положення проекту про те, що тимчасове припинення господарської діяльності може бути застосоване «строком до трьох місяців, а в разі встановлення факту повторного їх використання з цією ж метою протягом року — до шести місяців». Відповідно до статей 238, 239, 246 Господарського кодексу в разі порушення правил здійснення господарської діяльності уповноважений державний орган може прийняти рішення про тимчасову заборону діяльності суб’єкта господарювання до усунення ним відповідних недоліків.
У народних депутатів викликав зауваження й текст статті 18 проекту, яким передбачається право спеціальних підрозділів обмежити або зупинити діяльність юридичної особи «до вирішення питання в суді». З тексту статті, зазначалося на засіданні, неможливо встановити, в чому полягає «обмеження» чи «зупинення діяльності» юридичної особи, хто і в який термін має ініціювати «вирішення питання» в суді тощо.

За матеріалами інформаційного управління апарату Верховної Ради.