Медики мають право на захист

Комітет з питань охорони здоров’я рекомендує парламенту направити на доопрацювання законопроект про внесення змін до статті 77 Закону «Основ законодавства України про охорону здоров’я». Цим законопроектом пропонується закріпити право медичних працівників на першочергове і безкоштовне одержання лікувально-профілактичної допомоги в державних закладах охорони здоров’я та на пільгове забезпечення лікарськими і протезними засобами, а також на гідне ставлення до себе з боку пацієнтів, колег, керівників закладу, де відбувається їх професійна діяльність, і на судовий захист професійної честі та гідності.
Під час обговорення члени комітету підтримали законодавчу ініціативу, спрямовану на підвищення соціального захисту медичних працівників, одначе висловили окремі зауваження до проекту. Зокрема, наголошувалося, що першочергове право на отримання лікувально-профілактичної допомоги надає окремі привілеї працівникам медичної галузі, що суперечить нормам статті 24 Конституції, відповідно до якої громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Окрім того, народні депутати зазначили, що право на безкоштовне отримання лікувально-профілактичної допомоги вже врегульовано статтею 49 Основного Закону.
Оренду землі буде впорядковано
Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту прийняти за основу законопроект про внесення змін до статті 20 Закону «Про оренду землі». Цим законопроектом пропонується уточнити процедуру державної реєстрації права оренди землі.
Зокрема, передбачається нова редакція статті 20, яка визначає, що під час здійснення державної реєстрації права оренди землі необхідно керуватися законом, який регулює державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обмежень.
На думку членів комітету, прийняття проекту сприятиме прозорій державній реєстрації права оренди землі з чітко встановленим порядком і терміном державної реєстрації договорів оренди землі, економії часу як орендодавця, так і орендаря, покращенню інвестиційного клімату, прискореному надходженню орендної плати за землі державної і комунальної власності у відповідні бюджети.
Щоб підвищити відповідальність при купівлі-продажу об’єктів приватизації
Комітет з питань економічної політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до деяких законів України з питань приватизації щодо відповідальності покупців об’єктів приватизації.
Цим законопроектом пропонується внести низку змін до законів «Про приватизацію державного майна» та «Про приватизацію невеликих державних підприємств», спрямованих на підвищення відповідальності покупців об’єктів приватизації за дотримання взятих на себе зобов’язань при купівлі відповідних об’єктів.
На засіданні комітету наголошувалося, що проектом встановлюється обов’язкове включення до договорів купівлі-продажу об’єктів приватизації зобов’язань покупця щодо виконання ним умов колективного договору, своєчасної та в повному обсязі сплати податків і обов’язкових платежів. Термін дії визначених зобов’язань, порядок здійснення контролю за їх дотриманням визначатиметься Кабінетом Міністрів.