За останні три місяці на Дніпропетровщині знято з реалізації майже 1,5 тонни продукції. Більше третини цих «товарів», за словами заступника начальника Головного управління у справах захисту прав споживачів, начальника управління контролю якості продовольчих і непродовольчих товарів Ніни Перепелиці, — це продукція, на яку не було документів про якість і безпеку, в тому числі й сертифікатів відповідності.
Майже півтонни товарів виявлено з порушеннями маркування. Особливо цим «грішать» тверді сири — на них дату ставлять уже під час фасування у магазині. Тому покупець може здогадуватися, скільки часу сир пролежав на складі, лише після того, як скуштує його. Молоко й сметану маркують правильно, і контролери легко виявили прострочену продукцію на полицях магазинів. А, крім молока і сметани, з продажу вилучили ще й масло, сир, глазуровані сирки, в яких також закінчився термін реалізації.
За результатами перевірок, до відповідальності притягнули майже 60 чоловік, на 7 тис. грн. накладено фінансових санкцій. Багатьом підприємствам-виробникам заборонено реалізувати продукцію. Невдовзі в Дніпропетровську можна буде перевіряти харчі на наявність генетично модифікованих організмів (ГМО). Така лабораторія, за словами Ніни Перепелиці, створюється в Центрі стандартизації та метрології.