Усі спроби Росії розколоти Європейський Союз та не дати можливості узгоджено діяти ЄС та США були приречені на поразку. На цьому під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів наголосив прем’єр Арсеній Яценюк.

На його думку, спільне рішення західних партнерів про введення наступного етапу санкцій проти агресора — Російської Федерації — продемонструвало, що «настав час платити за порушення міжнародного права, за воєнну агресію, постійне постачання зброї з боку Росії на територію України, фінансування бандитів, які вбивають мирне населення і намагаються знищити Україну».

«Росія заплатить за розв’язану війну проти України», — сказав глава уряду, підкресливши при цьому, що «це не тероризм, а війна, яка розв’язана і підтримується Росією та її урядом проти України».

У вівторок урядова делегація перебувала на Донеччині, де прем’єр на власні очі побачив «залишений там російський слід», тому розуміє, скільки коштів потрібно для відновлення зруйнованої інфраструктури. «Люди перелякані. Не скажу, що там дуже люблять київську владу, але я можу точно сказати, що там ненавидять і «ДНР», і «ЛНР», і інших бандитів, які вбивали мирне населення і просто знущалися там над людьми», — зазначив А. Яценюк та додав, що не поділяє думок деяких експертів, котрі говорять, що жителі Донбасу «самі ходили на референдум, самі голосували, самі хотіли від’єднуватися, то нехай самі й фінансують відновлення Донбасу».

«Це наша територія, це наша держава і це наші люди. Кожен має право на помилку, але ми не маємо права залишити цих людей сьогодні в біді», — підкреслив прем’єр і запевнив, що будемо «всією країною відбудовувати Донбас, боротися за Донецьк, боротися за Луганськ, відновлювати кордон, і тримати єдність, і зберігати Україну як незалежну і єдину державу».

Оскільки для фінансування цих робіт та забезпечення армії потрібні додаткові мільярди гривень, то А. Яценюк закликав приєднуватися великий український бізнес, в тому числі той, який представляє Донецьк і Луганськ, та спільно відновлювати Донбас.

Водночас прем’єр визнав, що країні не обійтися без чергового урізання соціальних програм. За словами А. Яценюка вже сьогодні розрив між доходами та видатками бюджету-2014 сягає 14,5 мільярда гривень, тому уряд розгляне проект закону про внесення змін до держбюджету на 2014 рік.

«Я, як глава уряду, готовий брати персональну відповідальність за такі складні, але потрібні для країни рішення. Переконаний, що весь наш уряд усвідомлює, що іншого шляху немає. Так, країна у війні, треба фінансувати армію, відновлювати інфраструктуру, забезпечувати постраждалих, платити військовослужбовцям. І тому нам треба буде урізати низку соціальних програм», — підкреслив він.

Також Кабмін ухвалив рішення про скорочення лімітів споживання газу. «Прийнято рішення про скорочення обсягів споживання газу для промисловості та підприємств теплокомуненерго на 30 відсотків та бюджетним організаціям — на 10 відсотків», — повідомив під час брифінгу міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан. За словами міністра, наразі для проходження осінньо-зимового періоду не вистачає ще близько 6 мільярдів кубометрів газу, проте ця цифра може коригуватися за рахунок реверсних поставок з Європи.