Квіти, аплодисменти, вигуки «Браво! Біс!»... У Національній опері України — аншлаг. Ще перед входом питають зайвого квиточка. Перша прем’єрна вистава «Дами з камеліями» — драматичного балету за мотивами однойменного роману Олександра Дюма-сина у виконанні балетної трупи, солістів опери, артистів хору та оркестру. Лібрето й хореографія художнього керівника балетної трупи театру Аніко Рехвіашвілі. Роботу над музичною концепцією очолює диригент, народний артист України Олексій Баклан. Художником-постановником вистави є Наталя Кучеря.

«Постановка нова у всіх значеннях цього слова, — розповідає Аніко Рехвіашвілі. — Це новий підхід до музичної концепції. Ми не адаптуємо музичний матеріал до опери «Травіата» Дж. Верді, хоча це було так очікувано. Хореографія — авторська, жодних паралелей з уже існуючими хореографічними версіями, збагачена сучасною пластикою. Особливість нашої постановки полягає у не викладі відомого роману. «Дама з камеліями» замислювалася нами як самостійна драматична вистава, в основі якої — переплетіння сюжетної лінії роману з реальною історією з життя письменника. Це історія його кохання до однієї з найвитонченіших жінок Парижа — куртизанки Марі Дюплессі її короткого, але яскравого життя, трагічної, але такої передбачуваної загибелі. Також абсолютно нові креативні рішення у створенні сценографії та костюмів. Декорації «оживають» завдяки різноманітним оптичним та світловим ефектам. Костюми наближають до сучасної fashіon-естетики. Блискуча гра головної героїні, молодої талановитої балерини Анастасії Шевченко, та її партнера, визнаного майстра сцени Дениса Недака».

«Більше половини музики, що звучить у нашому балеті, — це Бетховен, — каже диригент Олексій Баклан. — Тобто вистава побудована на  класичній музичній основі. Нам здалися дуже цікавими «дзеркальні паралелі»: сучасні пластичні й віртуальні засоби виразності та класична музика, історія, що була написана у середині XІX сторіччя, та сучасна театральна мова, якою ми цю історію розповідатимемо».

Усе дійство минає на одному подиху, у вихорі почуттів та емоцій. Останній цього сезону прем’єрний показ балету — в суботу, 12 липня.

Фото автора.

Народний артист України, диригент Олексій Баклан.

На сцені — Анастасія Шевченко та Денис Недак.