Поки в Україні не ліквідовано систему кланового розподілу сфер економіки, не забезпечено прозорого механізму регулювання ринкових відносин і не створено цивілізовані умови для ведення бізнесу, розраховувати на економічне диво, приплив іноземних інвестицій неможливо. Країна як і раніше годуватиме одиниці, котрі воюють за свою годівницю, і залишати жебраками мільйони. А військово-революційна ситуація стане звичною.

Одним із тих, хто ще в 90-х повірив, що Україна — країна необмежених можливостей, став громадянин Індії Аніл Кумар Батс (на знімку). Закінчивши ракетний факультет Дніпропетровського держуніверситету, він вирішив зайнятися тут бізнесом.

Почав із дистрибуції зарубіжних виробників лікарських засобів на фармацевтичному ринку. Справа швидко розширювалася. Згодом успішний бізнесмен вирішив зайнятися виробництвом. У 2006 році він відкриває в Дніпропетровську фармацевтичне підприємство ТОВ «ВФК «Біо-фарма ЛТД», розробляє й реєструє під торговельної маркою «Етил» лікарський засіб — розлитий у 100-мілілітрові флакони медичний спирт.

У 2007 році Батс познайомився з Олександром Васиком, який володів ТОВ «Дніпровська продовольча компанія», що займалася виробництвом плодово-ягідних вин під Павлоградом. На той момент через брак сировини бізнес останнього мав серйозні проблеми. Аніл поступився Васику половину статутної частки в «Біо-фарма ЛТД», а той надав свої виробничі приміщення для розфасовки етилового спирту. Витрати на запуск виробництва поділили навпіл.

Виробничими питаннями повинен був займатися Васик, а просуванням продукції та її реалізацією — Батс. Для цього було підписано ексклюзивний дистрибуційний договір із ще однієї компанією Батса — ТОВ «Біо-продукт ЛТД», що працювала в сфері реалізації медичних препаратів і засобів медичного призначення ще з 2005 року. Згідно з його умовами, всі фірми, що працювали на фармацевтичному ринку України, отримували всю вироблену «Біо-Фарма ЛТД» продукцію винятково від «Біо-продукт ЛТД»

Надійний спонсор і партнер

Завдяки досвіду, енергійності й напрацьованим зв’язкам Аніла на фармацевтичному ринку, справа швидка пішло вгору. Підприємство Батса вийшло в лідери серед найбільших платників податків Дніпропетровського району.

Із 2008 року «Біо-продукт ЛТД» виграв чимало тендерів, ставши основним постачальником найбільших державних медзакладів. Про надійність співробітництва з компанією Батса стверджують у багатьох медзакладах по всій Україні, в тому числі й головлікар Закарпатського Центру профілактики й боротьби зі СНІДом І. Миронов, керівник Запорізького обласного патологоанатомічного бюро А. Щербина.

— Ми співпрацювали з «Біо-продукт ЛТД» з 2008 року, — розповів голова комітету з конкурсних торгів Дніпропетровської ОКЛ імені Мечникова С. Бабинець. — За всі роки співробітництва не було жодних зауважень із приводу якості товару і його поставок.

Майбутнє Аніл бачив у випуску в Україні нових лікарських засобів, здатних скласти конкуренцію за ціною і якістю зарубіжним аналогам. Зароблені кошти вкладав у розробку препаратів, залучаючи до роботи провідні вітчизняні інститути.

— Наука без виробництва — нікуди, — впевнений професор Запорізького державного медичного університету Віталій Гладишев. — Ми починали працювати з Анілом по фітопрепаратах, які мають безсумнівні переваги перед синтетичними. Батс не тільки надав виробничий майданчик для випробувань, а й фінансував розробки.

— Ми співпрацювали з Батсом у розробці дезінфікуючих засобів: складали й випробовували для медицини композиції, створювали методи аналізу, проекти технічної й технологічної документації, — згадує професор Українського державного хіміко-технологічного університету Костянтин Бурмистров. — Ці замовлення давали змогу займатися фундаментальними розробками. Нерідко зверталися до нього по різну допомогу в роботах, які прямо його й не стосувалися. І відмови не було.

— Батс замовив дослідження комплексного фітопрепарату — бальзаму Вітагор, що складається із цілої низки екстрактів лікарських рослин, — каже професор Дніпропетровської медакадемії Віталій Мамчур. — Дослідження показали безпеку препарату і його специфічну активність. Такі замовлення, які робить Аніл, є серйозним підмогою до наших мізерних зарплат.

Або відкат — або прес

Але, на жаль, далеко не всі в Україні розуміють, що значить заробляти добробут наполегливою, а головне — власною працею. Для багатьох набагато простіше «порешать вопросы» з ким треба, дістати дешевше й штовхнути дорожче — бажано за бюджетні кошти. І прибутковий бізнес у чиїхось руках викликає в таких «бізнесменів» нестерпну сверблячку.

Перший тривожний дзвіночок пролунав для Батса в лютому минулого року у вигляді інформації про те, що керівництво підприємства на порушення умов договору нібито штовхає продукцію за готівку в обхід «Біо-продукт ЛТД». Контрольні закупівлі через різних покупців додали впевненості.

— У цей період на ринку медичного спирту з’являється новий гравець — ТОВ «Салават», — згадує Аніл.

«Президентська Сім’я повністю прибрала до рук усі найбільш «солодкі» галузі... Ринок медичного спирту не міг залишитися без пильної уваги: маючи в руках батіг (Міністерство доходів і зборів плюс МВС—СБУ) і концерн «Укрспирт» (розподільник квот на сировину) у ролі слухняної дійної корови, можна було заробляти величезні гроші хіба що не з повітря. Схема елементарна: слухняним виробникам поставляється неврахований 96-процентний спирт, він розфасовується, потім легалізується через «ями» і через «сімейні» структури — «Салават», «Оксамит», «Фарма-інвест», «Фармсоюз», etc. — і надходить у роздрібну мережу. Прибутковість такого ланцюжка самі податківці негласно оцінювали в 50—60 «чистих» відсотків, — стверджує «Популярная газета» («ПГ») (№24 (569) від 18.06.

2014 р.) — Ринок медичного спирту де-факто монополізувало столичне ТОВ «Салават», яке курирував відомий авторитет Арменом Саркісян (Горловський). Він більше відомий як один із головних організаторів «тітушок» під час Майдана. Саме з ними й увійшов у контакт Олександр Васик, готуючись до відкритої конфронтації з батьком-засновником «Біо-фарми». Аніла запросили до знаменитого київського офісу на Червоноармійській, де популярно пояснили: спирт — сфера бізнесу Сім’ї, тут ми диктуємо умови і встановлюємо правила. У якості згідливого партнера вже обрано Васика й обговоренню цей факт не підлягає».

Анілу було висунуто ультиматум: або працюєш за новою схемою, відраховуючи до півтори гривні з кожного флакона в Сім’ю, або тобою займеться СБУ. Йому також запропонували продати його частку в «Біо-фарма ЛТД» — підприємстві з мільйонними оборотами — за... 100 тисяч гривень. Підприємець відмовився й був фактично усунутий від справ.

— Перемагати в тендерах ми вже не могли, — згадує Аніл. — Усі конкурси в Києві, Черкасах, Львові, Луганську виграла лише компанія нових гравців. Хоча ми пропонували ціну набагато нижчу. Кожен мій крок, кожне звернення і візит у контролюючі органі моментально ставали відомі покровителям нових схем. Мені одразу надходили дзвінки з вимогами припинити «трепыхаться»: мовляв, нічого ти не доб’єшся.

Тепер без відома «смотрящего» й обліковця від нових «хазяїв» завод не міг ні спирт завезти, ні продати готову продукцію. Отже, у минулому ексклюзивний дистриб’ютор «Біо-продукт» був змушено купувати продукцію «Біо-фарми» через нав’язаного посередника. Але після закупівлі чергової великої партії товару зненацька для всіх його серія блокується й Держлікслужба на чолі з Олексієм Соловйовим ставить заборону на його реалізацію.

Під час зустрічі з чиновниками Батсу прояснилося багато чого — йому просто запропонували «домовлятися» із Сім’єю, інакше злощасна серія буде визнана фальсифікатом і підлягає утилізації за рахунок (увага!) коштів самого постраждалого покупця — ТОВ «Біо-продукт».

— Отже, офіційно куплена мною на заводі продукція автоматично перетворилася на «фальсифікат» уже дорогою на склад, — каже Аніл. — Це був хитромудрий спосіб заблокувати всі мої обігові кошти.

Як варіант, один із співзасновників нав’язаного партнера й представник Сім’ї Вазген запропонував розблокувати партію — за гривню із флакона. Батс відмовився, і з цього моменту історія його бід набула ще масштабнішого характеру.

За Сімейним указом

У «Біо-Фарма ЛТД» зненацька з’являється новий директор — замість О. Кондакової. Під час його призначення підписи Батса, як співзасновника компанії, було підроблено, про що свідчать висновки почеркознавчої експертизи харківського профільного НДІ імені Бокаріуса. За заявою Аніла було відкрито кримінальне провадження №42013040650000226. Але свідки на допити чомусь не приходили, очних ставок і вилучення документів в архіві підприємства не проводилося, а обвинувачення через півроку після отримання експертизи так нікому й не пред’явлено.

— В обласному УБЕЗ мені заявили: куди ти ломишся, — згадує Батс. — Крім того, я одержав інформацію про те, що тодішньому облпрокурору Наталії Марчук з Києва була дана вказівка спустити справу на гальмах.

Після відсторонення від участі в роботі заводу Батса різко погіршився вихідний контроль виробленої продукції. Перевірка Держслужби України з лікарських засобів виявила сорок порушень, серед яких 26 критичних. «Біо-фарму» позбавили ліцензії. Однак продукція підприємства, уже не контрольованого Батсом, з’являлася на ринку й далі.

Обшук, схожий на напад

Незабаром Аніл Батс довідується про відкриття в СБУ кримінального виробництва за статтею «контрабанда». Хтось нібито написав заяву, що бачив, як він особисто перевозив спирт в Україну з Молдови. Підприємець намагався довести, що в нього індійський паспорт, і потрапити без візи в Молдавію не зміг би. А те, що він її ніколи не одержував, легко довести.

(«Мабуть, потрібен був лише привід для того, щоб мною зайнялися конкретно в СБУ, яку повністю контролювала Сім’я», — запевняє він.)

У грудні на складах Аніла з’явилися співробітники СБУ, які вилучили продану йому «Біо-фармою» продукцію із заблокованою серією, як контрафактну. Бізнесмен стверджує, що нині товар зберігається з порушенням усіх норм зберігання лікарських засобів і постійно розкрадається. Звернення до ГПУ, СБУ й до Держлікслужби нічого не дали. Під час проведення експертиз Держлікслужбою України було навіть незрозуміло, звідки бралися зразки для дослідження на справжність. На пропозицію Батса взяти на перевірку будь-який флакон зі складу або в аптеках, куди він поставляв товар, реакції не надійшло.

Водночас співробітники Головного слідчого управління СБУ провели обшук у квартирі Аніла, під час якого, за його словами, вилучили все, що було пов’язано з електронікою. Взяти участь у процесі адвокатові Батса й незалежним понятим не дозволили.

— У той само день проходив обшук і в моєму офісі, — каже Аніл. — Впустити мене співробітники СБУ на чолі зі слідчим Денисом Ладонько погодилися лише після того, як я розповів, що в сейфі лежить майже два мільйони гривень.

— У Батса забрали ключ, — розповідають присутні під час обшуку. — І замість того, щоб перерахувати гроші й внести до протоколу вилучення, сейф... почали просто випилювати із кріплень у підлозі.

Свавіллям силовиків були обурені десятки сусідів, що вийшли протестувати. Люди телефонували на гарячу лінію до облуправління СБУ. Заявляли, що проводиться обшук, вилучається сейф із грішми, а суму в протоколі не фіксують. Як пізніше з’ясувалося, запис дзвінків відсутній. Із райвідділу прибула оперативна група, яку, втім, до квартири навіть не впустили.

Аніл зазначає, що здавався обшук якимось нападом. Співробітники СБУ вилучили матеріали наукових розробок, документи на нерухомість і автомобілі й вивезли на мікроавтобусі, який здійснює вантажоперевезення для... «ВФК «Біо-фарма ЛТД».

Відсутність вилучених документів практично зупинила діяльність підприємства. Звернення до ГПУ завершувалися відписками. Аніл Батс, побоюючись за свою безпеку, був змушений покинути країну.

Фармацевти працюють на сепаратизм?

З поваленням режиму Януковича в Аніла з’явилася можливість повернутися до України й продовжити займатися бізнесом. Але досі не вирішується питання з поверненням вилученого в нього майна. З великою часткою ймовірності можна припустити, що випуск і реалізація продукції як і раніше контролюється членами Сім’ї, а гроші, відповідно, йдуть на Схід України.

І якщо визнати той факт, що саме Сім’я багато в чому фінансує сепаратистів і терористів, то виходить, що дніпропетровські фармацевти опосередковано забезпечують їм матеріальну підтримку. І все це під боком нової влади.

Сьогодні Батс здійснює реконструкцію великого об’єкта в селі Партизанське Дніпропетровської області, планує найближчим часом відкрити виробництво лікарських засобів, що відповідають найсучаснішим світовим стандартам. Розроблені препарати, наприклад, здатні боротися з різними вірусами, допомогти при гепатиті С, будь-якому типі туберкульозу й навіть ВІЛ-інфекції. Також незабаром планує почати виробництво абсолютизованого спирту.

— Вірю, що новий Президент Петро Порошенко, як бізнесмен-виробничник, зможе забезпечити умови для розвитку бізнесу в Україні, — розповідає індійський бізнесмен. — Я бачив, що таке Сім’я, котра відібрала мій бізнес і змусила мене покинути країну. Не захотів ставати частиною системи. Хочу, щоб мої діти ніколи не засумнівалися в тому, що їхній батько — чесна людина.

За словами Аніла, схожа ситуація відбувалася й на інших підприємствах, що займалися розфасовкою спирту. Їхня робота сьогодні припинена. Водночас працююча «Біо-фарма» як і раніше переганяє відкати на Схід країни. Які, з високим ступенем імовірності, йдуть на боротьбу з українським народом.

Редакція «Голосу України» готова вислухати думки всіх учасників описаної ситуації.

Дніпропетровська область.

Фото автора. 

ДО РЕЧІ

«Досі на місці шеф обласного УДСБЕЗ, полковник міліції Іванов, і начальник відділу контролю над підакцизними товарами Івко, які понад півроку соромливо не помічали явно контрафактного походження сировини, що заходила на «Біо-фарму». А місце «Папы» для Олександра Васика, схоже, зайняв... у минулому головний податківець Дніпропетровщини, нещодавно призначений керівником обласної Держфінінспекції Петро Шинкаренко. Його син Олександр із Васиком виступають засновниками фармацевтичного підприємства «Bіopharma srs», зареєстрованого в Чехії. Саме з ним можна асоціювати й сумнівне повернення «Біо-фармі» анульованої ліцензії, ...тоді Шинкаренко-старший очолював ДФІ в Київській області («ПГ» №24 (569)».

Коли верстався номер

Надійшла інформація про те, що 20 червня на виробництві «Біо-фарма ЛТД» Бабушкинською райпрокуратурою Дніпропетровська й податковою міліцією області проведено обшуки. Описане у статті контрафактне походження спирту й виробництво неврахованого товару підтвердилося. Вилучено понад сто тисяч флаконів фальсифікованих лікарських засобів, 28 куб. м неврахованого спирту етилового й понад мільйон комплектуючих для лікарських засобів. Під час обшуку на підприємстві було виявлено працюючу виробничу лінію й майже 15 неоформлених робітників. Але, незважаючи на те, що за даним фактом в ЄРДР зареєстровано кримінальне провадження №12014040640002433, у справу, як стверджує сайт Ord-ua.com, активно втрутилося керівництво прокуратури області, яке, схоже, намагається спустити його на гальмах і повернути вилучений контрафактний товар без проведення експертизи. Отже, ця справа стає не тільки справою честі Батса, а й ГПУ й особисто Віталія Яреми, поставленого Президентом України для антикорупційних «чисток» усередині самої системи.