«Ми всі не залишаємо надії, що Крим повернеться до складу України, і кримськотатарський народ у складі України перебуватиме на своїй рідній землі», — заявив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський. «Я б не став уживати вираз «не залишаємо надії», — сказав у відповідь народний депутат України, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. — Ми впевнені, що Крим буде складовою частиною української держави. Над цим і працюватимемо». Із цього почалася їхня прес-конференція, присвячена підписанню Меморандуму про співробітництво між жителями Дніпропетровщини і кримськотатарським народом.

Народний депутат розповів про свою недавню розмову із Президентом України у Варшаві:

— Порошенко вважає — і я підтримую його точку зору, що нині Україна самотужки навряд чи зможе повернути Крим, — зазначив М. Джемілєв. — Необхідно залучати міжнародну громадськість. Ми покладаємо велику надію на санкції, які будуть застосовуватися щодо країни-агресора.

Мустафа Джемілєв нагадав недавню доповідь міністра оборони про те, в якому стані опинилася українська армія. 45-мільйонний народ мав лише 41 тисячу військовослужбовців. Із них тільки шість тисяч мали можливість брати участь у бойових діях. Тобто режимом Януковича армію було практично знищено. Депутат певен: якби в нас були сучасні боєздатні збройні сили — Росія за всієї її могутності навряд чи наважилася б піти на такі кроки. Тому головну увагу керівництва держави буде приділено все-таки зміцненню обороноздатності країни.

26 червня кримськотатарський народ готується відзначити День національного прапора — незважаючи на заборону окупаційної влади. М. Джемілєв нагадав, що у травні в Криму заборонили проведення щорічного Дня національної жалоби — 70-ї річниці депортації кримських татар, мотивувавши тим, що нібито є загроза проникнення українських терористів, які влаштують провокації.

У розмові кореспондента «Голосу України» з народним депутатом було порушено тему арешту його сина й утримання під вартою окупаційною владою.

— Торік стався нещасний випадок, — розповів Мустафа Джемілєв. — Мій син, поводячись зі зброєю, яку брав у мене, застрелив близьку людину — майже члена нашої родини. І був затриманий. Наразі апеляційний суд визначив, що стаття була застосована неправильно: не умисне вбивство, а необережне поводження зі зброєю — і ухвалив рішення звільнити його. Але окупаційна влада продовжує тримати його як заручника.

Зазначимо, що спроба використовувати сина депутата була зроблена також і при режимі Януковича. 3 листопада його представники запропонували Джемілєву розв’язати проблему — за умови переходу до їх фракції. Депутат тоді відповів, що не змішує сімейні справи з роботою. Після цього статтю обвинувачення зробили суворішою. Мустафа Джемілєв певен, що окупаційна влада, яка сьогодні продовжує вести цю лінію, у такий спосіб намагається натиснути на нього:

— Але жодних поступок з мого боку їм не буде. Якщо сина не звільнять відповідно до рішення українського суду, звертатимемося до міжнародних інституцій. Крім того: навіть якби син скоїв серйозний злочин і був засуджений — це відбулося в той час, коли Крим був українською територією. Його спеціально тримають під вартою, щоб мати важіль тиску на мене.

Фото прес-служби ОДА.

 

Голова Дніпропетровської облдержадміністрації Ігор Коломойський (праворуч) і  лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.