Загибель 49 військовослужбовців, які перебували в літаку Іл-76, збитому сепаратистами в суботу під Луганськом, стала найбільшою трагедією від початку АТО. Більшість із загиблих — колишні мешканці Дніпропетровщини, служили в 25-й повітрянодесантній бригаді. У зв’язку із загибеллю українських військовослужбовців до 27 червня на Дніпропетровщині оголошено дні жалоби і скорботи.

Нагадаємо, трагедія сталася в ніч на 14 червня. Збитий літак заходив на посадку біля Луганського аеропорту. Там були вогневі позиції противника, однак протягом доби аеродром прийняв три літаки з українськими силовиками на борту. Вони перевозили військових, техніку та продовольство для чергової ротації.

— Передислокація військових формувань здійснювалася трьома військово-транспортними літаками, — заявив заступник прокурора Південного регіону України з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері Костянтин Ігнатов. — Перший літак успішно здійснив посадку, другий був збитий, третій літак розвернувся й повернувся з урахуванням небезпеки до місця попередньої дислокації.

На місці засідки терористів виявили три пускові труби і ПЗРК «Игла». Прокуратура південного регіону України з нагляду за дотриманням законів у військовій сфері почала кримінальне провадження.

— Винні ті, хто послав туди ці літаки, знаючи, що навколо аеропорту немає зони безпеки, — вважає командир відділення територіальної оборони Едуард Саакян.

Як розповів «Голосу України» один із тих, хто перебував в інших літаках, більшість із десантників, які перебували на бортах, не були кадровими військовослужбовцями. Вони свого часу відслужили строкову службу і були мобілізовані в останні місяці.