У дні, коли в Україні ллється кров, коли патріоти країни жертвують собою заради її Незалежності, честі й майбутнього — не до свята. Нашій державі сьогодні, як ніколи, потрібне єднання усіх громадян. До цього закликають справжні політики, громадські лідери, підприємці, діячі мистецтв і культури — всі, хто вболіває душею за країну й народ. Кожний бореться на своєму місці.

Усе це стало лейтмотивом всеукраїнського туру групи «Океан Ельзи», якій у нинішньому році виповнюється 20 років. Концерти збирають десятки тисяч не тільки шанувальників творчості колективу, а й тих, хто своє відвідування заходу розцінює як участь у політичному акті.

Справжнім днем єднання для сорока тисяч мешканців Дніпропетровської, Донецької та інших областей України, а також гостей з Білорусі й Росії став концерт групи «Океан Ельзи», що відбувся минулої суботи на дніпропетровському стадіоні «Метеор». Захід пройшов у рамках ювілейного туру, присвяченого 20-річчю групи.

Бажаючих зануритися в «Океан» і зарядитися українським патріотизмом було стільки, що концерт довелося затримати майже на годину — щоб усі глядачі могли пройти через вхідні ворота стадіону.

Як розповіли «Голосу України» організатори заходу, в рамках цього туру мало відбутися два концерти в Донецьку. Але, оскільки Палац спорту «Дружба» згорів, та й ситуація така, що подібні заходи там проводити не можна, концерти перенесено на невизначений термін. За словами генерального директора компанії «Сьюзі Продакшн» Юрія Герасименка, квитки, куплені на червневий концерт у Донецьку, будуть дійсні й у жовтні.

— Шукаємо майданчик: можливо, це буде стадіон або швидко відновлений Палац спорту, — зазначили організатори. — До нас прийшло багато повідомлень. Люди писали, що тимчасово живуть у Дніпропетровській області або поблизу, але в них на руках квитки на концерт у Донецьку, й цікавилися, чи можуть прийти. Ми дозволили їм прийти на концерт у будь-яку фан-зону.

Чимало квитків було виділено безплатно як благодійна допомога.

— Я знайшов телефони організаторів концерту, які знаходяться у Львові, подзвонив і попросив як благодійну допомогу виділити місця для інвалідів, — розповів «Голосу України» керівник спортивної організації інвалідів Владислав Позднянський. — Вони відгукнулися. І всі наші сорок людей, половина з яких інваліди-візочники, потрапили на концерт. Спасибі їм — усе вийшло дуже добре!

Захід пройшов без драконівських заходів безпеки. При вході глядачів просили зняти й викинути кришки з пластикових пляшок і пакетів із соком. Уміст кишень і сумок охорона не перевіряла. Утім, ексцесів на концерті не спостерігалося. Очевидно, давався взнаки той патріотичний настрій, з яким прийшли гості. Багато хто з них був у вишиванках, несли українські прапори та іншу національну символіку. А перед початком багатотисячний стадіон виконав Гімн України.

Як з’ясувалося, Дніпропетровськ став першим містом, у якому «Океан Ельзи» давав концерт за межами Львівської області в 1996-му, коли групі було два роки.

Майже три години група виконувала найпопулярніші хіти за весь час свого існування, здивувала й новими піснями. Як і було обіцяно, на сцену вийшла Тіна Кароль, котра виконала дуетом з Вакарчуком композицію «Коли навколо ні душі». Кілька разів група виходили співати на біс. В один із таких виходів музиканти з’явилися на сцені у футболках ФК «Дніпро» і присвятили місту окрему пісню. А фанати влаштували флешмоб, піднявши плакати з петриківським розписом.

— Кожен концерт, кожен виступ — це подія для нас, але концерт, присвячений 20-річчю, — це особливо важлива подія, — розповів лідер «Океану Ельзи». — Така кількість людей, які прийшли привітати нас, і те, що всі вони залишилися до кінця виступу, — це величезний кредит довіри для нас. Ми обіцяємо продовжувати нашу роботу, радувати й себе, й вас.

Під час виконання пісень «Стіна» і «Той день» Святослав Вакарчук попросив глядачів підняти прапори України: за його словами, ці композиції мають особливий сенс у зв’язку із ситуацією в Донецькій області. Та й увесь захід був сповнений духом патріотизму й підтримки боротьби за єдину Україну.

Фото автора та Вікторії КВІТКИ.

Дослівно

Святослав ВАКАРЧУК, лідер групи «Океан Ельзи»:

— Усі ми розуміємо, в який час живемо. Сьогодні нам усім в Україні непросто, не до карнавалів і веселощів. І ці концерти — не свято, а день нашого з вами великого єднання. Дуже важливо, що десятки тисяч людей, які збираються на наших концертах від Сходу до Заходу України, відчувають себе єдиним цілим. Ці люди — серце України. Ми присвячуємо свої пісні всім тим, хто в останні місяці загинув, обстоюючи волю, честь і майбутнє нашої країни. Слава героям!

B очікуванні улюбленої групи.