Під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що Росія запропонувала знижку на газ у розмірі 100 доларів, та заявив, що Україна на це не погодиться і наполягатиме на підписанні нового контракту та встановленні ринкової ціни. В іншому разі питання вирішуватиметься в суді.

«Росія оголосила про те, що вже втретє перенесла термін попередньої оплати за російський природний газ і фактично перенесла відключення», — сказав він та додав, що росіяни також зробили пропозицію щодо 100 доларів так званої знижки ціни на газ. Цю пропозицію прем’єр одразу відкинув.

За його словами, позиція України була, є і залишається незмінною — тільки зміни до контракту. Звісно, якщо російський уряд не розглядає газ як політичну зброю.

Глава уряду також повідомив, що Україна вже заплатила за тією ціною, яку вважає ринковою (за безспірний обсяг заборгованості Україна з розрахунку 268 доларів за тисячу кубометрів газу перерахувала «Газпрому» 786 мільйонів доларів США) і готова закрити всю заборгованість за відповідною ринковою ціною. «А всі ці пастки і гачки, які Росія хоче знову запропонувати Україні, щоб знову нас тримати, є неприйнятними — ми двічі на ті самі граблі не наступаємо», — сказав А. Яценюк і закликав Росію підписати нову угоду, щоб не доводити справу до суду. Він також поінформував, що наразі в українських підземних сховищах зберігається 13,4 мільярда кубометрів газу.

Звернувшись до теми внутрішніх вимушених переселенців, глава уряду доручив Першому віце-прем’єру Віталію Яремі та віце-прем’єру — міністру регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимиру Гройсману розробити довгострокову стратегію з цього питання.

Крім того, А. Яценюк наголосив на необхідності термінової розробки єдиної комп’ютерної бази даних. «Щоб людина могла отримати інформацію про те, в якому регіоні для неї є тимчасове житло, в якому регіоні для неї є можливість віддати дітей до школи, в якому регіоні є можливість отримати роботу», — вважає він.

Коментуючи проблеми з виплатою в окремих містах Сходу України пенсій та соціальної допомоги, глава уряду сказав, що, за повідомленням правоохоронців, дещо стабілізувалася ситуація в Антрациті, тож туди буде негайно відправлено необхідні кошти. Під час засідання прем’єр звернувся до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова з дорученням забезпечити доставку до Антрацита 30 мільйонів гривень. У Красному Лимані після визволення міста від терористів також почали виплачувати пенсії.

Що стосується Сніжного Донецької області та Красного Луча Луганської області, то тут глава уряду, навпаки, доручив поки що зупинити виплату пенсій та соціальних виплат. «Ситуація у Сніжному і Красному Лучі загострилась настільки, що ми не в стані проконтролювати видачу коштів, тому що там терористи знову полюють на людей, полюють на поштарів, полюють на банкірів», — сказав він.

Цитата

Арсеній ЯЦЕНЮК:

«Якщо газ, як і в усьому світі, є товаром, то Україна торгуватиме на підставі контракту, а не на підставі того, подобається Росії український уряд чи не подобається. Тому ми залишаємося на тих позиціях, що й були: переписуємо контракт і приймаємо ринкову ціну».

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.