Кабінет Міністрів розпочав реальні кроки щодо адаптації українського енергетичного сектору до вимог Енергетичного співтовариства. Зокрема, під час учорашнього засідання уряду розглядалося питання реформування НАК «Нафтогаз України».

«Пропонується наступне рішення: Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» займатиметься виключно реалі-зацією природного газу. Створюється публічне акціонерне товариство «Українська газотранспортна система», яка відповідно до європейського законодавства займатиметься виключно транспортуванням природного газу, і створюється публічне акціонерне товариство «Українські газові сховища», яке буде займатися зберіганням природного газу», — повідомив прем’єр Арсеній Яценюк.

За його словами, в цьому разі фактично йдеться про перший реальний крок щодо повної адаптації українського енергетичного сектору до вимог Третього енергетичного пакета. «Ми разом з ЄС проводимо спільну енергетичну політику. Україна ратифікувала Енергетичну хартію, Україна є членом Енергетичного співтовариства, на відміну, до речі, від Росії, яка не ратифікувала Енергетичну хартію і яка не є членом Енергетичного співтовариства. І тому наша спільна політика з Європейським Союзом повинна відповідати тим правилам, які встановлені на європейському енергетичному ринку», — сказав глава уряду та додав, що чим швидше ми рухатимемося в цьому напрямі, тим Україна та Європа впевненіше почуватимуться в питаннях енергетичної безпеки.

Що стосується нинішніх газових переговорів з Російською Федерацією, то перед початком засідання міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан повідомив, що нині вони ведуться між «Нафтогазом України» і «Газпромом» без участі ЄС. За його словами, це пропозиція російської сторони. До того ж Україна продовжує наполягати на ціні 268,5 долара за тисячу кубометрів газу.

Ще одне важливе питання — це реформування правоохоронної системи. Зокрема, під час засідання уряду

А. Яценюк доручив Першому віце-прем’єр-міністру Віталію Яремі очолити робочу групу з розробки Концепції реформування правоохоронної системи.

«Люди очікують реальних змін у системі Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки. Ви знаєте, я подивився загальний перелік тих органів, які у нас здійснюють правоохоронну функцію та правозастосування, — їх не мало не багато — двадцять три. Це тільки те, що ми знайшли. У такій кількості право-охоронних і правозастосовчих організацій втрачається взагалі людина, на яку повинні всі працювати», — зауважив прем’єр та додав, що допомогу в цьому нададуть найкращі європейські експерти.

А. Яценюк також нагадав, що органи прокуратури повинні бути позбавлені функ-ції загального нагляду та що це планується зробити в рамках конституційної реформи. «Ми про це мали розмову з новообраним Президентом України. Переконаний, що ми будемо йти разом у частині реформування як правоохоронної системи, так і прокуратури та судів», — сказав він.

Звернувшись до теми доходів бюджету та соціальних виплат, прем’єр повідомив, що за останній місяць Донецька та Луганська області недоплатили до бюджету 422 мільйони гривень. «Але при цьому ми виплачуємо повністю всі соціальні виплати», — додав він та попросив міністра соціальної політики Людмилу Денісову поінформувати, що відбувається із соціальними виплатами загалом по Україні й окремо в Донецькій і Луганській областях.

За словами міністра, 3 червня розпочата виплата пенсій, і їх отримають 83 тисячі пенсіонерів в Донецькій області і 44 тисячі — в Луганській. Окрім того, завтра згідно із графіком буде профінансована допомога сім’ям з дітьми, в тому числі таку допомогу отримають 326 тисяч родин у Донецькій області і 164 тисячі — в Луганській. «Тобто у нас штатна ситуація», —сказала Л. Денісова, однак уточнила, що нині міністерство не може забезпечити виплати у Слов’янську, Краматорську та Антрациті, бо люди, які мають це робити, перебувають у небезпеці.

У зв’язку з цим заступник міністра внутрішніх справ Сергій Чеботар повідомив, що виплати мешканцям цих трьох міст пропонується здійснювати в безпечніших регіонах.

А оскільки певні загрози існують також в інших містах Сходу країни, то А. Яценюк доручив Міністерству внутрішніх справ, Службі безпеки, Міністерству соціальної політики, «Ощадбанку» та «Укрпошті» спільними зусиллями забезпечити доставку готівкових коштів для соцвиплат у Донецькій та Луганській областях.

Під час брифінгу Перший віце-прем’єр Віталій Ярема зазначив, що питання введення воєнного стану доцільно розглянути після інавгурації нового Президента. «Після того, як новий Президент отримає свої повноваження, ми терміново проведемо засідання РНБО», — сказав він, проте висловив думку, що й у рамках антитерористичної операції можна проводити всі необхідні заходи, тоді як воєнний стан може як сприяти, так і нашкодити врегулюванню ситуації на Сході країни. Це пов’язано з тим, що із запровадженням воєнного стану буде обмежено права мешканців цих областей.

В. Ярема також повідомив, що тільки Донецьку область за останній тиждень покинули близько 15 тисяч внутрішніх біженців та що наразі в різних регіонах України для вимушених переселенців підготовлено 30 тисяч місць.

Фото  Андрія НЕСТЕРЕНКА.

ДОСЛІВНО

Арсеній ЯЦЕНЮК:

«Підкреслюю — це наші громадяни, і вони так само хочуть позбутися терористів, як і вся Україна. Ми будемо виконувати свої зобов’язання перед нашими українцями, хоч би де вони проживали: в Донецьку, Луганську, Львові чи Тернополі».

Віце-прем’єр-міністр України Олександр Сич, перший заступник міністра юстиції України Інна Ємельянова.