Іменні стипендії на честь відомого українського автогонщика, засновника першої української команди на авторалі «Дакар» Вадима Нестерчука отримали під час останнього шкільного дзвоника четверо випускників шкіл Калинівського району на Вінниччині.

Стипендії по дев’ять тисяч гривень вручила Наталія Нестерчук, дружина автогонщика, який загинув у червні минулого року під час тренувань у піщаній пустелі в Об’єднаних Арабських Еміратах.

— Торік Вадим сам вручав перші стипендії дітям, — каже Наталія Нестерчук. — Він заснував їх на честь свого батька, знаного у районі вчителя Володимира Нестерчука. Це допомога дітям з малозабезпечених родин, які мають бажання після школи продовжувати навчання. Після того як Вадима не стало, порадилася з його старшим братом Олегом, і ми вирішили продовжувати благодійну справу, якою опікувався Вадим. Тепер це стипендія на честь батька і сина Нестерчуків.

Обох добре знали у Калинівському районі. Батько працював у міській школі №1, яку із «золотою» медаллю закінчив Вадим.

— Батько не лише навчив мене життєвої мудрості, а й допоміг отримати гарні знання, — казав торік, виступаючи перед учнями і вчителями рідної школи, Вадим Нестерчук. — Іменна стипендія — найкраща данина пам’яті про нього, адже вона допоможе продовжувати його добру справу — здобувати освіту талановитим дітям.

Останній дзвоник лунав з автомобіля, який побував на ралі «Дакар», ним тоді гонщик приїхав до школи. Майже через місяць після тих урочистостей Нестерчука не стало. Але його справу продовжили рідні. Нинішнього року стипендіатами стали випускники Калинівських шкіл №2 і №3 Вікторія Величко і Юлія Лихогляд, школи села Корделівка Віталій Тизунь та села Павлівка Юлія Любенька. Мати Юлії Лихогляд була на святі в інвалідному візку. Під час автомобільної аварії загинули батько і брат дівчини, мама отримала тяжкі травми. Окрім того, що Юля опікується мамою, вона ще й гарно навчається.

На знімку: дружина Вадима Нестерчука Наталія (ліворуч) вручає сертифікат на отримання стипендії випускниці Калинівської школи №3 Юлії Лихогляд.

Фото Василя БАБІЯ.