Пораненим в АТО на Донбасі українським військовим бракує донорської крові та ліків.

— Нещодавно до нас прибув тяжкопоранений офіцер з ушкодженням тазостегнового суглоба, який втратив близько 3,5 літра крові. По суті, у нього було дуже мало шансів зберегти життя, але наші фахівці змогли врятувати його, — розповів головний лікар Дніпропетровської обласної лікарні імені Мечникова, де нині перебувають 12 бійців, Сергій Риженко. — Ми дуже вдячні всім людям, які прийшли здати кров бійцям, але, на жаль, цього не достатньо.

Медик повідомив про те, що для лікування військових потрібні дуже дорогі медикаменти. Лікарня Мечникова має кошти для надання першої допомоги, але такі препарати, як «Тієнам» та інші за рахунок бюджету не закуповують.

— Але вони вкрай необхідні для лікування поранених, тому що військових доставляють не відразу з поля бою. Десятки годин вони пройшли по госпіталях, по всяких пунктах надання медичної допомоги, — сказав медик. — Забруднені рани потребують дуже тривалого та високоефективного лікування.

Препарати, яких вистачає одному хворому на добу — «Тієнам» і «Меронєм», — коштують відповідно 1613 і 3315 гривень. А вартість металоконструкції для трансплантації в організм на місце ушкоджених кісток і суглобів становить 1700 гривень. 

Тому медики лікарні звернулися до всіх небайдужих людей із проханням здати кров для військовослужбовців і допомогти із придбанням медпрепаратів.

Раніше в лікарні проходили лікування п’ятеро українських військових, поранених в АТО під Маріуполем. Їх лікування повністю забезпечувалося з бюджету області. Сьогоднішні поранені — солдати середнім віком 25 років та офіцери тридцяти-сорока років. Це не тільки дніпропетровці: сюди везуть також постраждалих киян, солдатів і офіцерів з Волинської та Черкаської областей.

— До нас у лікарню привозять найтяжчих, і ми вважаємо своїм обов’язком надати всім захисникам медичну допомогу на найвищому рівні, — підкреслив головний лікар. — Психологічний стан у всіх бійців патріотичний. Кажуть, що як тільки поправляться — відразу повернуться на свої позиції.

За словами Сергія Риженка, деякі солдати «народилися в сорочці». Наприклад, в одного з них куля увійшла в пахву з одного боку і вийшла під ключицею з другого, не зачепивши при цьому жодного життєво важливого органа. В іншого куля увійшла в нижню щелепу, а вийшла під вухом, перебивши ніс і барабанну перетинку. Наразі лікарі намагаються повернути йому слух на одне вухо.

— Особливу тривогу викликав у нас офіцер із проникаючим пораненням черевної порожнини. Куля буквально зрешетила кишечник і м’які тканини. За законами старої воєнно-польової хірургії такі поранення вважалися несумісними із життям, — розповів головний лікар. — Але, після п’яти операцій із залученням кращих професорів області, септичний процес удалося зупинити й пацієнт поступово йде на поправку.