Меморіальну дошку законодавцеві сімейної медицини в Дніпропетровську Івану Лешку-Попелю відкрили на одному з корпусів Державної медичної академії.

Відомий гуманіст, лікар, громадський діяч Іван Васильович Лешко-Попель народився 5 вересня 1860 року в Рогачові Могилевської губернії. Після гімназії вступив на природниче відділення фізико-математичного факультету Петербурзького університету. В листопаді 1886-го отримав звання лікаря і був зарахований молодшим лікарем 54-го резервного кадрового батальйону, який дислокувався в Катеринославі, а вже з лютого 1887 року став земським лікарем.

— Іван Васильович приходив на допомогу пацієнтам у будь-який час, чергував уночі, двічі на тиждень робив безплатні операції. Прості люди поважали, любили його і називали «наш доктор», — розповіли ініціатори відкриття меморіальної дошки. — Його життя втілює в собі гуманістичні й професіональні принципи, які сьогодні закладені в діяльність сімейних лікарів.

На початку грудня 1903 року лікар одержав зараження крові, рятуючи дитину, але навіть після цього він продовжував відвідувати хворих. Помер Іван Васильович 13 грудня.

Фото прес-служби ОДА.