Комітет ВР з питань національної безпеки і оборони пропонує Кабінету Міністрів переглянути травневу постанову про ліквідацію Одеського інституту Сухопутних військ. Відповідний запит народного депутата Володимира Аніщука за доручення Голови ВР Володимира Литвина було розглянуто на останньому засіданні комітету.
Рішення про ліквідацію інституту — одного з найстаріших військових навчальних закладів в Україні (йому 140 років), з величезним досвідом, висококваліфікованими кадрами, багатими традиціями, викликало гостру негативну реакцію і в колективі інституту, і серед громадськості Одеси, вважають народні депутати.
Члени комітету звертають увагу на те, що Львівський військовий інститут імені гетьмана Петра Сагайдачного Національного університету «Львівська політехніка», який має стати базовим видовим військовим навчальним закладом Сухопутних військ ЗСУ, не має головного — достатнього досвіду підготовки військових фахівців за спеціальностями Сухопутних військ.


***


Зміни до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти», внесений народним депутатом України Сергієм Осикою, готує Комітет ВР з питань фінансів і банківської діяльності. Необхідність прийняття цього законопроекту пов’язана з приведенням законодавства України у сфері державних закупівель у відповідність з вимогами СОТ.
Автор, зокрема, пропонує ширше визначити сфери робіт, які здійснюються за державні кошти, ввести принцип запобігання корупційним діям і зловживанням, як одну з базових засад здійснення державних закупівель загалом.
Проектом також визначаються засади рівної конкуренції суб’єктів господарювання при здійсненні державних закупівель, удосконалюються механізми закупівель в одного виконавця шляхом вилучення норм, які можуть трактуватися як непрозорі підстави застосування неконкурентних процедур.


***


Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій опрацьовує проект закону про особливості приватизації державних підприємств Експертно-технічних центрів Держнаглядохоронпраці України, внесений народним депутатом Олександром Шевченком.
Проект розроблено з метою оптимізації Переліку об’єктів права державної власності, а також з метою адаптації національного законодавства в галузі охорони праці до законодавства Європейського союзу.
Документ передбачає виключення таких підприємств з переліку об’єктів права державної власності. На думку автора, прийняття запропонованого законопроекту створить сприятливі умови для залучення інвестицій, дасть можливість підвищити ефективність управління виробничою діяльністю підприємств, покращити економічні результати їх роботи, що зрештою збільшить надходження до Державного бюджету та фондів соціального страхування.
Виконання запропонованого законопроекту дасть змогу впровадити новітні технології та досягнення науки і техніки в сфері охорони праці; підвищити рівень промислової безпеки в Україні; зменшити кількість нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві. А також створити правові засади до вступу України до ЄС; посилити соціальну захищеність працівників, повідомляє Інформаційне управління Верховної Ради.