У зв’язку з тим, що Президент України ветував ухвалений Верховною Радою Житловий кодекс України, голова Комітету ВР з питань будівництва, транспорту, житлово-комунального господарства та зв’язку Валерій Пустовойтенко заявив, що причиною такого рішення глави держави стала позиція Кабінету Міністрів. В. Пустовойтенко також зазначив, що в Україні до цього часу відносини в житловій сфері регулювалися кодексом, котрий вже давно не відповідає реаліям сьогодення, оскільки ухвалено його ще в 1983 році.
Водночас, за словами голови комітету ВР, робота над підготовкою Житлового кодексу до другого читання тривала більше року, і за цей час було враховано майже всі зауваження та пропозиції. Саме тому він вважає, що «новий Житловий кодекс став жертвою штучної конкуренції між гілками влади, яку постійно провокує Кабінет Міністрів», що саме «з його подачі Президент наклав своє вето на кодекс». Як наслідок, ветування Житлового кодексу на невизначений термін відкладає забезпечення житлом громадян на системній основі, у тому числі тих, хто довгі роки чекає своєї черги на квартиру в місцевих органах влади.
Відтак, голова Комітету ВР робить висновок, що Кабінет Міністрів проводить неефективну, кризову економічну політику в 2005 році, і тому не здатен гарантувати ефективне бюджетне забезпечення житлово-комунальної реформи в наступному — 2006 році. В. Пустовойтенко переконаний, що саме в цьому криється консервативна позиція Кабінету Міністрів стосовно нового Житлового кодексу.
У заяві зазначено, що реалізація положень Житлового кодексу в 2006 році передбачає бюджетне фінансування обсягом понад 6,5 мільярда гривень, однак зниження темпів економічного зростання і реальна загроза соціально-економічної та бюджетної кризи змушують Кабінет Міністрів шукати винних серед законодавців, блокувати нові парламентські рішення та ініціативи, пропагувати власні досить сумнівні та несистемні підходи стосовно реформування ЖКГ, серед яких ініціативи з прискореного розформування ЖЕКів. В. Пуствойтенко наголошує, що ветування Житлового кодексу матиме особливо негативні наслідки на місцевому рівні. На його думку, «зрив виконання програми реформування ЖКГ та підштовхування Президента до блокування Житлового кодексу є свідченням консерватизму та некомпетентності уряду, його неготовності до реальних перетворень».
У зв’язку з цим голова комітету ВР звертається до колег-депутатів із закликом до консолідації сил у парламенті з метою якнайшвидшого запровадження в дію нового Житлового кодексу. Він вважає, що можна знайти компроміс стосовно тих застережень, які висловив Президент України, щоб Житловий кодекс запрацював уже з наступного, 2006 року. Водночас В. Пустовойтенко звертається до Президента із проханням скасувати своє рішення щодо Житлового кодексу, котре, на його думку, не відповідає потребам розвитку житлово-комунального господарства.


Вл. інф.