Чи застосовують місцеві суди положення Конституції як норми прямої дії?
Володимир ЯРОШЕНКО, суддя, голова Кіровоградського третейського суду, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, член-кореспондент Міжнародної кадрової академії, доцент:
— Застосовують і дуже широко. Особливо у справах, які стосуються трудових спорів. На відміну від Трудового кодексу, Конституція гарантує громадянам право на безпосереднє вирішення трудових спорів у судовому порядку, що значно спрощує процедуру подання позовної заяви.
А загалом у нашій країні є чимало чинних законів, які не відповідають статтям Конституції і навіть суперечать їм. Візьмемо для прикладу хоча б Кримінальний кодекс. У ньому є широкий спектр статей, які звільняють людину від кримінальної відповідальності. Водночас у Конституції записано, що людина не може вважатися винною, поки її вину не буде доведено судом. Маємо нонсенс. Скажімо, якщо стосовно когось порушено кримінальну справу, а потім підозрюваного звільняють від кримінальної відповідальності (через амністію чи з якоїсь іншої причини), виходить, що прощаємо невинній людині. Адже її вину не було доведено в судовому порядку.
Конституція гарантує громадянину право обирати і бути обраним в органи влади та місцевого самоврядування. Однак закон про вибори і до Верховної Ради, і до органів місцевого самоврядування каже, що брати участь у виборах може лише політична партія. Тобто на волевиявлення громадян вводиться цензура, яка підтримується політиками задля спрощення процедури їх проходження до органів влади. За Конституцією всі закони мають прийматися на її основі і не суперечити їй. Що маємо в цьому випадку? Пряма суперечність. Адже в Конституції чітко задекларовано, що ми обираємо депутата, а не партію. Я з цього приводу звернувся по роз’яснення до Конституційного Суду, і якщо норми, що суперечать Основному Закону, залишаться в дії, маю намір на наступних виборах балотуватися як приватна особа. А коли мені відмовлять у реєстрації, звертатимуся з позовом до суду. Якщо в нашій країні верховенство права справді належить Конституції і вона є Основним Законом, я такий суд обов’язково виграю.
Записав Олег БОНДАР.
Кіровоград.