Загадкове пограбування Державного історичного архіву у Львові продовжує хвилювати громадськість.
Схоже, що викрадені документи самі озвалися і попросили порятунку. Бо як іще розцінити ось такий факт. У грудні минулого року до архіву прибули двоє киян. Вони попросили фахівців оцінити привезені старовинні документи, а ті впізнали свої «одиниці зберігання» і заявили в міліцію. Було порушено кримінальну справу. На той час про зникнення документів уже було відомо з іншого епізоду — теж по-своєму історичного. У липні минулого року від імені Прем’єр-міністра Віктора Януковича і віце-прем’єра Дмитра Табачника було урочисто передано «меценатський» дарунок Державному архіву в Києві, а саме: листи Михайла Грушевського. Та нині обидва колишніх високих посадовців відхрещуються від цього «меценатства», киваючи один на одного.
Лише тепер справі дійсно дали хід. І вже можна говорити про перші результати. У Львові впродовж червня затримано двох колекціонерів. У помешканні 60-річного високоосвіченого чоловіка під час обшуку вилучено 2117 документів, а серед них фахівці впізнали півтори тисячі своїх, архівних. Інші, ймовірно, були викрадені із музеїв та бібліотек. Під час прес-конференції начальник УМВСУ у Львівській області полковник Богдан Шкарада показав журналістам 22 листи із особистого фонду митрополита Шептицького. Пікантність (щоб не вжити іншого слова) ситуації в тому, що криміналітет у цій історії із зникненням документів безпосередньо не задіяний. Натомість фігурують (принаймні як свідки) гарні люди. Богдан Шкарада твердо переконаний, що крадіжки не могли відбутися без участі працівників архіву. Злодіям посприяло і службове недбальство керівництва, з приводу чого буде порушено кримінальні справи. А що вже казати про охорону. Одного із колишніх охоронців раніше притягали до кримінальної відповідальності за.... наркоманію.
Органи внутрішніх справ провели понад сто обшуків, допитано всіх працівників архіву, навіть тих, які звільнилися останніми роками. А дехто вже за межами України. Чи не прихопили вони з собою «сувеніри»? Сліди окремих документів ведуть до Польщі, Франції.
Затриманий 60-річний колекціонер каже, що купував документи упродовж п’яти років і платив за них по 50-100 доларів, та правоохоронці вважають цю цифру неправдивою. Архівна історія вже має криваві плями. Ще до початку офіційного розслідування один із охоронців поділився з відомим львівським ученим своїми спостереженнями щодо викрадення документів. За кілька днів його вбили, «виконавців» поки що не знайшли.
Незабаром в архівній установі працюватиме Державна служба охорони. То чи можемо тепер бути спокійні за належне збереження документів? Полковник Богдан Шкарада має сумніви. Де документ легко заховати в кишеню і винести, усе залежить від чесності працівників. А кожного не обшукаєш...
Поки журналісти розглядали листи із фонду Андрія Шептицького, Богдан Шкарада пильно стежив за документами. І пригадав комічний епізод. Якось він показав нашій братії фальшиві доларові купюри, а після прес-конференції двох папірців не дорахувалися. Без коментарів.
 
Львів.