65-річний депутат Дніпропетровської міськради Григорій Єфименко, який майже 18 років керував центральним ринком міста, відомим як «Озерка», підняв своїх прихильників на захист адміністративного корпусу від свавілля представників фірми «РегіонОптСервіс», які приватизували ринок минулої осені.
Водночас «РегіонОптСервіс» (нині ВАТ «Центральний ринок») в особі виконувача обов’язків директора Володимира Воробйова і голови профспілки працівників сфери підприємництва області Клавдії Крещук вже в Києві запевняє журналістів, що колишні орендарі намагаються вижити законних власників. Обидві сторони, що розпалили атмосферу в місті, звернулися в органи місцевої влади й до керівництва країни, правоохоронців з вимогою розібратися в ситуації і виступити на їхню підтримку.
Загалом, якщо читач пам’ятає, ми це передбачали ще в лютому, коли писали про те, як представники колективного підприємства «Центральний ринок», котре пов’язують з відомою групою «Приват», повернулися на ринок, приватизований, за деякими даними, підприємством, що не чуже відомому російському бізнесменові.
Григорій Єфименко вважає, що ринок нині завантажений лише на третину, і з ним зазнають втрат і міська скарбниця, бюджет. Протилежна сторона стверджує, що торгові ряди працюють як годинник. Обласна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом незаконного захоплення адміністративного будинку. Нагадаємо: облпрокуратура, продовжує й розслідування кримінальної справи, яку завела в лютому генеральна прокуратура, — про порушення в процесі приватизації «Озерки». А дніпропетровська міліція порушила кримінальну справу за фактом блокування однієї з міських магістралей. Розташована в кінці вулиці в’язниця в очах людей, які спостерігають за конфліктом, уже стає знаковим символом.
— Конфлікт, що відбувається на цьому ринку, — рядовий корпоративний конфлікт на території Наддніпрянщини. — Так прокоментував ці події голова Дніпропетровської ОДА Юрій Єхануров. — Ми опинилися в епіцентрі акцій починаючи з Нікополя, де в травні загострилася суперечка між власниками заводу феросплавів та їхніми конкурентами. І там і тут сторони намагаються підкріпити свої претензії правовими документами.
На думку глави області, «треба виробити справедливий підхід до цих «воєн». Перша умова: будь-яке підприємство, де виникають подібні конфлікти, в тому числі й «Озерка», не повинно припиняти роботу. Друга: необхідно суворо дотримувати суспільного порядку. Якщо хтось незаконно встановлює намети, як це було в Нікополі, а тепер на вулиці поряд з дніпропетровським ринком, він мусить знати, що за такі дії передбачена адміністративна відповідальність. А якщо при цьому станеться щось ще надзвичайніше — на організаторів акції очікує й суворіша відповідальність. Наше завдання — забезпечити виконання рішень судів. На превеликий жаль, вони зараз за кожною ситуацією йдуть одне за одним і часто суперечать одне одному.
Це свідчить, вважає Ю. Єхануров, що в країні є проблеми і з корпоративним законодавством, і в стосунках усередині самих судів. Одним з результатів таких конфліктів, за його словами, буде необхідність термінового прийняття закону про акціонерні товариства. Потрібно також розібратися в верховенстві і діях наших Цивільного та Господарського кодексів. Саме ці конфлікти, сказав голова ОДА, й породжені насамперед неузгодженостями у вітчизняному законодавстві. Водночас він зазначив, що в області зроблять усе, щоб не допустити жодних прямих зіткнень ворогуючих сторін. А для цього готові і «владу застосувати».
Як повідомив начальник УВС області генерал-майор міліції Володимир Євдокимов, міліція намагається не втручатися в конфлікт, а всіма силами утримує в його зоні громадський порядок. Й очікує від представників держюстиції роз’яснень і визначення, яка зі сторін має право на «Озерку».