На меморіалі воїнам-визволителям “Зірка” у Синельниковому Дніпропетровської області урочисто відкрито пам’ятник Алгадаю Жамбілову — синові великого казахського поета, акина Жамбула Жабаєва (Джамбула).
Узнати імена загиблих і похованих тут у лютому 1943 року солдата-казаха і 146 інших воїнів допомогли активісти пошукової групи “Пошук-Дніпро” з місцевої школи №5. Ще наприкінці 80-х школярі під керівництвом свого військового керівника підполковника запасу Євгенія Трушенка брали участь у перепохованні знайдених у передмісті Синельникового, де тричі проходив фронт, останків загиблих воїнів. Школярі встановили, що серед тих, хто воював і загинув тут у складі 19-го кавалерійського полку 7-ї гвардійської дивізії, були уродженці Казахстану: кавалерійський полк формувався в Алма-Аті. Імена 67 гвардійців-казахів уже відомі. І серед них — 42-літній Алгадай Жамбілов, якого до цього на батьківщині вважали безвісти зниклим. Це йому великий Джамбул писав на фронт: “Помни, сын мой, слово отца о приказе родной земли: стоять до конца!.. Будь бесстрашен, мой Алгадай! Немцам отдыха не давай! Если струсишь — не пощажу, если выстоишь — награжу тем, що внукам в песнях моих о твоих друзьях боевых, о делах твоих расскажу...”
На меморіал до Синельникового не раз уже приїжджали гості з Казахстану вклонитися своїм землякам-героям, віддати їм борг пам’яті. Родичі Алгадая Жамбілова вирішили встановити на могилі його пам’ятник. Гроші для цього виділили з бюджету Казахстану. Активну участь в організації його виготовлення і доставці взяли казахське посольство в Україні, Дніпропетровська облдержадміністрація, місцева влада Синельникового. Обеліск виготовили в Астані, а українські залізничники швидко і без проблем привезли його до Наддніпрянщини.
— Для нас, казахів, акин Жамбул, як для українців поет Тарас Шевченко, — сказав на відкритті пам’ятника Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні Амальгельди Жумабаев. — Усе, що пов’язано з його ім’ям, — для нас святе. Казахстан, як і Україна, багато зробив для Великої Перемоги. Півтора мільйона мешканців нашої республіки пішли на фронт. Майже половина їх залишилася на полях боїв. Тепер в Україні є святе для кожного казаха місце — меморіал у Синельниковому, де поховані наші земляки, де, так само, як і ми, свято шанують їхню пам’ять.
Голова Дніпропетровської ОДА Юрій Єхануров запевнив казахську делегацію, що жителі України завжди дбайливо берегтимуть пам’ять про загиблих на нашій землі. Він наголосив, що наші відносини з Казахстаном постійно розширюються, не тільки в економіці і виробництві, а й у культурі, на основі прямих зв’язків з регіонами.
У складі казахської делегації на відкритті пам’ятника був і племінник Алгадая, онук Жамбула Жабаєва (великого Джамбула) Алимкул Жамбілов.
Нагадаємо, що в поета Жамбула (1846—1945 р р.) було 11 дітей, з яких 9 хлопчиків. Семеро з них воювали на фронтах. Двоє пропали безвісти. Тепер на українській землі під могутнім каштаном височить пам’ятник казахським воїнам.