У центрі Нікополя закладено перший камінь у будівництво історико-культурного меморіалу «Микитинська запорізька Січ».
Створення меморіалу, приурочене до 400-річчя легендарного кошового Івана Сірка, стане першим етапом загальнонаціональної програми «Відродження історії», ініційованої корпорацією «Інтерпайп». Вона підписала з Нікопольським міськвиконкомом протокол про намір завершити будівництво і відкрити комплекс до 14 жовтня нинішнього року — у свято Покрови Пресвятої Богородиці. У цей день представники українського і російського козацтва зберуться на могилі Івана Сірка, у села Капулівка Нікопольського району, щоб урочисто відзначити ювілей видатного козацького полководця.
Проект створення меморіалу був запропонований громадою міста Нікополя, що звалося колись Микитин Ріг. Саме тут була уславлена Микитинська Січ, відкіля Хмельницький почав свій перший визвольний похід. Той похід завершився історичною перемогою під Жовтими Водами. Міський голова Нікополя Сергій Старун нагадав, що п’ять із восьми запорізьких козацьких січей були розташовані саме на теренах нинішньої Нікопольщини.
За словами керівника цієї програми «Інтерпайпа» Микити Потураєва, шляхом об’єднання зусиль вітчизняного бізнесу, місцевої громади, вчених і краєзнавців Нікополя вирішено повернути славу центру козацької України. А створення меморіалу слави наших гордих пращурів стане початком пробудження справжнього громадського інтересу до історії своєї країни і народу. Досвід реалізації проектів відродження української історії корпорація вже має: у листопаді минулого року за сприяння «Інтерпайпа» біля Хортиці піднято з дніпровського дна знамениту «запорізьку бригантину» — унікальне бойове судно XVІІІ століття. Саме тоді в засновника корпорації, народного депутата Віктора Пінчука й народилася ідея створити програму вивчення археологічних та історичних пам’яток козацьких часів. Так було започатковано «Відродження історії».
У рамках проекту планується уже влітку розпочати археологічні дослідження всього району Середнього і Нижнього Подніпров’я. Зокрема, учені сподіваються на унікальні знахідки (за допомогою підводної археології) на місцях розташування Томаковської, Базавлуцької, Чортомлицької та Підполнянської січей, затоплених під час будівництві Каховського водоймища.
Програмою передбачені дослідження козацького містечка Самар і Богородицької фортеці, котра стояла в районі нинішнього Дніпропетровська. Професор Дніпропетровського національного університету, доктор історичних наук Ірина Ковальова повідомила: розкопками буде займатися лабораторія археології степового Подніпров’я цього вузу, найперспективніші студенти і досвідчені дослідники.
Як розповів начальник відділу архітектури і містобудування Нікополя Василь Повстюк, у ході реалізації проекту планується побудувати Микитинську Святопокровську церкву в тому вигляді, який вона мала за часів Січі. Поруч з церквою — насипати курган, на якому спорудити сторожову вежу. А навколо поставити козацькі курені. Проект передбачає спорудження макета частини Дніпра і фрагмента огорожі з воротами. Ініціатори проекту переконані, що створення нового культурно-історичного комплексу в козацькому серці країни сприятиме розвитку туристичної інфраструктури міста і всього регіону.
Дніпропетровська область.