Учора вранці, 27 січня, у засніженому небі над Вінницею раптом спалахнула блискавка, а за нею розлігся гуркіт грому. Невдовзі, хвилин за 10—15, те саме природне явище повторилося знову.
Його зафіксували синоптики обласного Гідрометцентру. На їхню думку, зимова гроза спричинена «зустріччю» теплого фронту повітря, що його приніс циклон, із холодним. Дослідники погоди не відкидають версії про можливість електричного розряду. Він міг утворитися від зіткнення хмар. В одному вони одностайні — у січні вінничани ніколи не чули гуркоту грому, принаймні протягом останніх п’ятдесяти років.
Старі люди називають зимовий грім поганим знаком. У грудні 1986-го, розповів начальник відділу інформаційного забезпечення обласного управління з надзвичайних ситуацій В’ячеслав Бондар, над містом гриміло і блискало. За словами співрозмовника, сталося це 30 грудня. Того дня, напередодні нового року, він якраз повертався із поїздки у район. Зимова гроза застала його у дорозі. Аварія на ЧАЕС, як відомо, сталася у квітні того само року.
А нині чимало клопоту завдала заметіль. У ніч на 27 січня на Вінниччині знеструмлено 94 населених пункти у 16 районах. З ладу виведено 50 опор ліній електропередач, 805 трансформаторних підстанцій та 29 сільських телефонних станцій, повідомляє наш власний кореспондент Віктор СКРИПНИК.