Так зветься нова книга запорізького письменника Костянтина Сушка, який усе життя вивчав історію і природу легендарного острова Хортиця. До цього він видав збірку етюдів «Наедине с Хортицей», путівник «По Хортице», запитальник «Хортиця открывает тайны», дослідження «Острів Хортиця».
Тривалий час Костянтин Сушко (на знімку) був громадським інспектором з охорони природи, і всі вихідні, святкові дні проводив на Хортиці. На острові, в самих його нетрях, інспекторові доводилося мати справу не лише з туристами, а й браконьєрами, кримінальними злочинцями і зарозумілими посадовцями.
Про все розказано у книзі «Я обираю Хортицю» (понад 350 сторінок, більш як сотня фотознімків). Свою розповідь Костянтин Сушко розгортає на тлі історії Хортиці від давніх часів до сьогодення, використовує багато невідомих фактів. Тут є і про місце загибелі князя Святослава, і про першу Запорозьку Січ, про тисячолітні хортицькі дуби і роль німців-менонітів у збереженні природи острова. З особливим драматизмом подано документи, що свідчать про приховану приватизацію Хортиці, яку ведуть можновладці ще з 1965 року, коли острів проголошено заповідним. Сьогодні цей процес набув просто загрозливого характеру. У книзі наведено конкретні факти, прізвища, посади людей, у залежність до яких потрапила національна святиня.