Виповнилося сорок років музею Федора Павловича Решетникова, в якому зберігається оригінал відомої за радянських часів картини «Знову двійка» (на знімку). А розмістився музей у звичайній сільській школі села Сурсько-Литовське на Дніпропетровщині. Крім численних репродукцій, тут в окремій кімнаті експонуються і двадцять полотен-оригіналів живопису знаного майстра пензля.
У середині минулого століття до села прибуло молоде подружжя вчителів-випускників. Ольга Семенівна та Іван Іванович Іванови і відкрили невідомий навіть для корінних мешканців факт: народний художник СРСР, дійсний член Академії мистецтв і лауреат багатьох престижних премій Федір Решетников родом з цього села. Так з’явилася ідея запросити відомого земляка в гості.
Федір Решетников відгукнувся і влітку 1965 року завітав на батьківщину. В подарунок привіз кілька своїх робіт з циклу «Челюскінська епопея». А учні зібрали чимало матеріалів про близьких і рідних Решетникова, його творчість, а також репродукції картин і відкрили в школі перший художній музей у сільській місцевості Дніпропетровщини. Потім понад двадцять років тривало по-земляцькому щире спілкування школярів Сурсько-Литовського зі своїм знаменитим вихідцем. А якось група учнів побувала у Москві в гостях у Решетникова, відвідала його майстерню. Після смерті Федора Павловича у 1988 його дочка Любов Федорівна — також, до речі, художниця — передала сурсько-литовському музею останні полотна батька, які на той час ще не встигли придбати престижні музеї та картинні галереї.