Лише протягом місяця на Хмельницькій АЕС порушено десять карних справ
Добудова другого енергоблока Хмельницької АЕС уже не перший рік спричиняє чимало дискусій на всіх рівнях. Коли після пікетів і мораторію вдалося-таки позитивно вирішити питання про пуск ще одного реактора, гостро по- стала проблема фінансування. Її відчули в урядових колах, на енергоринку, кожний. Не одне підвищення цін на електроенергію пов’язувалося саме з будівництвом. Мовляв, якщо немає закордонної підтримки, назбираємо свою додаткову копійку з кожного кіловата. Справді, збирати довелося всім миром, щоб намітити, нарешті, строки пуску реактора. Але попри те з’ясувалося, що на великих грошових обертах вирішили погріти руки окремі спритники. До їхніх липких долонь прилип не один мільйон. Спинити потік «кримінальних атомів» взялася Хмельницька обласна прокуратура. Про це — у розмові з першим заступником прокурора області Володимиром ОСАДЦЕМ.
— Володимире Сергійовичу, тепер, коли до пуску другого енергоблока залишилися лічені місяці, навколо станції знову багато чуток і галасу. Йдеться про те, що не варто приурочувати старт такого важливого об’єкта до урочистої дати. У пусковій лихоманці можна натворити всякої біди.
— Переконаний, такий об’єкт, як атомна станція, ніколи не може і не повинен бути предметом політичних ігор. Тому і нас цікавило, передусім, дотримання законності під час будівництва. Відсутність порушень і зловживань — це і є гарантія подальшої надійної роботи блока. Не хочу згущувати фарби, але під час перевірок, що їх разом з прокуратурою проводили представники СБУ, МВС та контрольно-ревізійних служб області, було встановлено: робота першого і добудова другого блоків супроводжуються серйозними посадовими зловживаннями, якими державі завдано величезної матеріальної шкоди. Протягом березня порушено десять кримінальних справ і заявлено сім позовів в інтересах держави. При цьому йдеться не про дрібні крадіжки, а про такі, що вимірюються сотнями тисяч, мільйонами гривень.
Скажімо, свого часу ВАТ «Х» провело залік з погашення заборгованості за використану електроенергію з одним із макіївських районних підприємств, яке мало поставити «Х» металопродукцію. Але ВАТ «Х» передало право на її отримання житомирському ТОВ «К». І справді, три вагони зазначених виробів надійшло житомирянам, але так там і застрягло. Бізнесмени просто поклали до своїх кишень товару майже на 225 тисяч гривень.
Чи, скажімо, ВП «Х» доручило одному із одеських приватних підприємств отримати в рахунок боргу перед станцією товари на українських підприємствах. Сума, зазначена в угоді, дорівнювала ста тисячам гривень. Але виконано її було лише трохи більш як на половину. Решта грошей так само не надійшла на станцію. До того ж у ході перевірки з’ясувалося, що в Одесі таке підприємство не було зареєстрованим.
— Виходить, атомників круг пальця обводили шахраї? Важко повірити у легковірність працівників такого об’єкта. Сторонній особі варто лише опинитись за кілька десятків метрів від прохідної і затриматися там на трохи довший час, як обов’язково вона викличе зацікавленість відповідних служб. Як же не тільки проходили на станцію, а й так легко, умовно кажучи, виходили з неї із повними валізами грошей шахраї?
— На ці запитання дасть відповідь слідство. Адже за обома фактами порушено кримінальні справи. Але вже тепер можна говорити про те, що були факти, коли обладнання купували через посередників, з якими укладалися вочевидь збиткові контракти, а отже, розбазарювалися кошти. Так, службові особи ХАЕС уклали договір із київським ТзОВ «О», який давав право посереднику закупити спеціальний насос за 2,64 мільйона гривень. При цьому було видано аванс — вексель на три мільйони гривень. А тепер подивіться, як далі розвивалися події. На станцію і насос не поставили, і гроші не повернули. Мало того, ХАЕС таки довелося купити насос. Але заплатили при цьому 919 тисяч гривень. Невже ніхто не знав такої його вартості початково, і чому втричі більше коштів передавалося через треті руки?
Зрозуміло, коли йдеться про таке великомасштабне будівництво, є чимало охочих продати йому свій товар. Тому й купці мають виявляти особливу пильність. А ми під час перевірки зіткнулися з цілком протилежним. Так, ВАТ «Х» купило у київського ПП «Т» гуму для ущільнення гермодверей у реакторному відділенні другого блока, що коштувала майже півмільйона гривень. Щоб підтвердити таку ціну, в управлінні навіть склали протокол конкурсної комісії, котра начебто вирішила, що вартість одного погонного метра сировини за 154 гривні — це оптимальні розцінки. А за офіційними даними, ринкова вартість такої гуми становить 6—8 гривень за кілограм. До того ж з’ясувалося, що вона... не відповідає стандартам і не може використовуватися за призначенням. А щоб приховати цей факт, службові особи просто підробили акти, в яких замінили марку закупленої гуми на потрібну.
— Якщо допускалися такі відхилення, то виникає серйозний сумнів щодо безпеки роботи цього ядерного об’єкта.
— Роботи з монтажу гермодверей припинено. У цій ситуації небезпеку відвернуто. Хоча державі все-таки завдано майже півмільйонних збитків. І це не поодинокий випадок, коли на поставці устаткування намагалися робити свою комерційну гру. Скажімо, станція придбала вексель київського ТОВ «А» на два мільйони гривень. Його мали передати іншій компанії в рахунок поставок обладнання для другого блока. Але через деякий час передали тому само ТОВ «А» для оплати. Тільки зробили це тоді, коли ТОВ уже фактично не існувало, і рішенням суду його державну реєстрацію було скасовано.
— Отож, два мільйони знову канули в Лету? Чи не надто легко мільйони йшли направо і наліво в той час, коли вся держава старанно шукала кошти для добудови блока?
— Бюджетне фінансування стало основним джерелом будівництва. Але водночас з нього «черпали» своє і зловмисники. Торік лише за два місяці посадовцями із ВАТ «Х» було підроблено документи з будівництва їдальні та водопровідного каналу пускового комплексу, в яких завищувалася вартість будівельних матеріалів, обсяги робіт, коефіцієнти. Вартість сфальсифікованих документів 1,2 мільйона гривень. І це не єдиний «додатковий» мільйон із бюджету, котрий отримало «Х». Провівши певні маніпуляції із коефіцієнтами кошторисного прибутку в документах, які складалися із субпідрядними організаціями, ВАТ отримало із бюджету 1,16 мільйона гривень. За цим фактом, як і за всіма, названими попередньо, прокуратурою теж порушено кримінальні справи.
Протягом трьох років ХАЕС переказала ВАТ «Х» як аванс на будівництво другого блока та за іншими витратами понад 27 мільйонів гривень. Але ні гроші, ні матеріальні цінності підрядна організація так і не вклала в будівництво. Тому прокуратура змушена була заявити в інтересах держави позов до ВАТ «Х» і зобов’язати відповідача все-таки вкласти в будівництво блока зазначені кошти.
— Хтось щось недоробив, хтось не поставив потрібне устаткування, хтось підробив фальшиві документи — і все це на АЕС. Хто в такому разі може дати гарантії, що завтра над нами не закотиться ще одна чорна зірка?
— Технологічна безпека роботи ХАЕС — тема окремої розмови. За неї мають відповідати фахівці енергетичної галузі. Прокуратура ж намагатиметься зробити все, аби будівельний майданчик станції не став майданчиком злочинних діянь.
Нинішнього року під час досудового слідства у справах минулих років відшкодовано 1,2 мільйона гривень. За трьома позовами господарським судом області стягнуто на користь атомників шість мільйонів гривень боргу за спожиту електроенергію. Якби все незаконно витрачене вдалося повернути на станцію, гадаю, це було б значною підтримкою для будівництва.
Гроші для другого енергоблока — це, врешті-решт, гроші для нашої безпеки. Але, за оперативною інформацією штабу Мінпалива та енергетики, торік на будівництві блока було освоєно 281,1 мільйона гривень. А потрібно для своєчасного виконання робіт і дотримання строків введення енергоблока — 422 мільйони. План капіталовкладень нинішнього року передбачає освоєння більш як 558 мільйонів гривень при обсязі фінансування близько 499 мільйонів. Коли відбуваються перебої з фінансуванням, збиваються графіки робіт, форсуються темпи, будівництво ядерного блока починає нагадувати такий собі будівельний майданчик, де нашвидкуруч прикривають усі зовнішні огріхи, і залишаються на потім усі внутрішні недоробки. Для АЕС такий варіант недопустимий. Після завантаження ядерного пального і пуску блока навряд чи комусь вдасться заглянути у саму його серцевину. Хто тоді виправлятиме атомні огріхи?
Бесіду вела Ірина КОЗАК.
Хмельницький.