Команда у складі 10 дніпропетровських альпіністів вирушила в Кабардино-Балкарію до підніжжя Суганського гірського хребта, щоб піднятися на його вершину-пік, яка носить ім’я Тараса Шевченка. Це сходження буде присвячене 190-річчю від дня народження Великого Кобзаря. Воно має свою історію.
Річ у тому, що в 1936 році саме альпіністи із Дніпропетровська першими у світі здолали найвищу вершину центральних кавказьких гір — 4 200 метрів над рівнем моря — і назвали її піком Тараса Шевченка. Вдруге загін дніпропетровців піднімався на вершину лише 1964 року і встановив там найвище на планеті алюмінієве погруддя-пам’ятник українському поету, біля якого у надійній схованці аж до 1994 року зберігався і том його «Кобзаря». Він нині експонується в Державному музеї Т. Г. Шевченка у Києві.
Отож нинішнє сходження спортсменів-альпіністів із Дніпропетровська на вершину-пік буде четверте. Цього разу вони піднімуть туди на вічне зберігання і новітній та повний «Кобзар» Тараса Григоровича, виданий уже в незалежній Україні.
Дніпропетровськ.