Конотопський та Сумський міський центри зайнятості справили новосілля у справжніх палацах
На Сумщині, через її географічне розташування, віддаленість від потужних промислових регіонів, безробіття стало особливо відчутним. Пік припав на кінець фінішної п’ятирічки тисячоліття, коли на узбіччя життя потрапив кожен третій працездатний сумчанин — загалом близько 300 тисяч чоловік. Так Сумщина опинилася на межі економічної катастрофи, враз перетворившись на найбільший дотаційний регіон, в якому левову частку фінансових надходжень з’їдало безробіття.
Утім, за останні чотири роки відбулася метаморфоза, схожа на справжню казку: кількість незайнятого населення в області зменшилася майже уп’ятеро(!). Лише торік працівниками обласної служби зайнятості на чолі з її керівником — кандидатом педагогічних наук Володимиром Підлісним було працевлаштовано більше 30 тисяч(!) колишніх безробітних.
Долати економічну кризу в області допомагає комплексна програма зайнятості населення та розвитку ринку праці, запроваджена (до речі, вперше в країні) кілька років тому з ініціативи голови Сумської облдержадміністрації Володимира Щербаня.
Ярмарки вакансій, постійні презентації професій, навчання, підвищення кваліфікації безробітних — ось далеко не повний перелік послуг, які нині надає своїм клієнтам Сумський міський центр зайнятості, очолюваний Миколою Кухтиком.
Ефективно боротися з соціальною недугою суспільства допомагає й тісна співпраця з роботодавцями за принципом «Знайдемо роботу разом!». Нині міська служба зайнятості Сум стала справжньою кузнею робітничих кадрів. Завдяки зусиллям її працівників на реанімованих виробництвах обласного центру торік працевлаштувалося близько 1200 верстатників, слюсарів-ремонтників, машиністів холодильних установок, компресорників, столярів, мулярів тощо.
Такий самий дарунок — міський центр зайнятості, оснащений найсучаснішими технологіями для обслуговування населення, — в один день з сумчанами отримали також їхні конотопські колеги. Це перші два з 47 нових сучасних центрів зайнятості в Україні, які до кінця цього року буде здано в експлуатацію.
Сумська область.