На Сумщині в розпалі операція «Інтелект». Її мета — виявлення порушень у сфері авторських прав користувачами та розповсюджувачами аудіо- та відеопродукції, комп’ютерних дисків і програмного забезпечення.
За даними відділу державної служби боротьби з організованою злочинністю УМВС України в Сумській області, з 500 уже перевірених суб’єктів підприємництва на ринку інтелектуальної власності в кожному шостому виявлено порушення законодавства. Загалом міліція вже на старті «Інтелекту» вилучила контрабандної продукції на 40 тисяч гривень, склала 85 протоколів про адміністративне стягнення, порушила дві кримінальні справи.
Один нараховуємо — три дописуємо
Майже на 900 тисяч гривень «нагріли» споживачів спритники з «Сумиобленерго». Як повідомила прес-служба прокуратури Сумської області, місцеві «енерголицарі» нараховували плату за електроенергію на освітлення місць загального користування та електрозабезпечення ліфтів не за показниками лічильників, а на власний розсуд. У результаті такої арифметики сумські споживачі, навіть не підозрюючи, виклали на зайві 7,1 мільйона кіловат електроенергії 894 тисячі гривень. Прокуратура області порушила проти махінаторів кримінальну справу за ознаками злочину — перевищення службових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки.
Кримінальний спирт
Нинішнього року податківці Сумщини перевірили три з п’яти спиртозаводів, на кожному — серйозний кримінальний «улов». Загальна сума збитків на них перевищила 4,06 мільйона гривень.
Найбільше «рибки» в каламутній воді виловили «рибалки» одного зі спиртозаводів Сумського району, які ошукали державу на 1,74 мільйона гривень. Збагачувалися вони завдяки власному ноу-хау — псевдоекспертній схемі операцій зі спиртом. Підприємство укладало фіктивні зовнішньоекономічні контракти з іноземними фірмами на постачання етилового спирту. Однак вивозити його за кордон ніхто й не думав. Спирт попередньо переробляли на харчову ароматизовану есенцію і сплавляли вітчизняним спритникам, які хутенько клепали з нього горілчаний фальсифікат. У результаті афери бюджет недоодержав 540 тисяч гривень податку на додану вартість та 1,2 мільйона гривень акцизного збору.
Гіркуватий «солодкий» бізнес
Представники податкової міліції Сумщини накрили в Шостці підпільний цех з виробництва кукурудзяних паличок продуктивністю 100 кілограмів продукції за зміну. Керував нелегальним бізнесом 26-річний місцевий «директор». По гарячих слідах податківцями вилучено технічне обладнання, 19 мішків борошна, 760 пакетів розфасованого продукту — загалом на 50 тисяч гривень.