Кожен здивувався б, якби в нього на порозі раптом з’явився японець і гарною українською відрекомендувався: «Я професор Хоккайдського університету Кімітака Мацузато. Чи не підказали б ви мені, де тут архів? Я досліджую історію Правобережної України XІX — початку XX століття». Професор Кам’янець-Подільського державного університету Лев Баженов, який уже десять років очолює Центр дослідження Поділля і може перелічити десятки імен славістів із Канади, США, Польщі, від подиву довго не міг оговтатися.
Японський учений повідомив, що в його країні в університетах Хоккайдо та Акіти є об’єднання слов’янознавців, а в Хоккайдському — навіть кафедра славістики. Колектив архіву сходився подивитись, як доскіпливо, з раннього ранку допізна вивчає іноземець документи. З ним подружилися, називали ласкаво Кімі.
Це була весна 2000-го. А вже восени 2001-го Кам’янця-Подільського дістався ще й учень Кімі, професор Акітського університету Такесі Мацумура, який теж вирішив черпнути з цієї криниці.
А недавно на історичний факультет, де працює Лев Баженов, пошта принесла товстенький конверт, підписаний напівукраїнською-напівросійською мовою. Це Такесі Мацумура надіслав українському колезі свою працю, яка вже встигла вийти англійською та російською мовами. Лев Баженов просто зачитався дослідженням, написаним без жодних ідеологізмів. І ще, з’ясовується, на Поділлі ніхто не вивчає трансформування села українського Правобережжя в 30-ті роки XІX століття та вплив на нього інвентарних правил. Тож японець буде бажаним гостем на XІ Подільській конференції, що відбудеться в жовтні на базі Кам’янець-Подільського університету. Українська мова, яку невпинно штудіює Мацумура, йому стане в пригоді.