Епоха Абашидзе в Аджарії, що тривала з 1991 року, закінчилася
Не чекаючи закінчення ультиматуму (12 травня), лідер 400-тисячної автономії — 65-річний Аслан Абашидзе подав у відставку і полетів до Москви.
Те, що все відбудеться саме так, а не інакше, стало очевидним після заяви президента Грузії Михайла Саакашвілі про запровадження в Аджарії прямого президентського правління — «у перехідний період до проведення в автономній республіці виборів». У такий спосіб у Тбілісі вирішили випередити події і відмовити Абашидзе в праві навіть формально керувати своєю республікою. Щоб змусити Абашидзе скоріше прийняти рішення про добровільну відставку, Саакашвілі пообіцяв йому і його близьким гарантії повної безпеки на території Грузії чи можливість виїхати до будь-якої країни. Під «іншою країною» в Тбілісі недвозначно мали на увазі Росію, куди, власне, Абашидзе і полетів.
Таке рішення він прийняв після переговорів із секретарем Ради безпеки Росії Ігорем Івановим, що тривали близько трьох годин. Разом з Абашидзе Батумі залишили його син Георгій, що обіймав останні три роки посаду мера Батумі, а також інші наближені до нього люди і родичі. Більше сотні озброєних прибічників Абашидзе, які супроводжували його до літака, одержали від нього вказівку перейти в підпорядкування центральній владі Грузії.
Буквально за кілька годин після того, як Аджарію залишив Аслан Абашидзе, до Батумі прилетів президент Грузії Михайло Саакашвілі. Він назвав відставку Абашидзе важливим кроком на шляху об'єднання Грузії, а дії мешканців автономної республіки, які не злякалися переслідувань з боку режиму Абашидзе і самовіддано боролися з диктатурою, героїчними.
Справді, за кілька днів до відставки опозиція в Аджарії почала проводити мітинги. Спочатку Аслан Абашидзе порівнював її активізацію з «пивною піною», що обов'язково спаде. Але, мабуть, глава Аджарії вже неадекватно оцінював ситуацію.
«Він придушував людей, це був справжній диктатор, своєрідний Саддам Хусейн, — сказав М. Саакашвілі. — Його режим мав усі атрибути режиму диктаторського. Але люди вийшли на вулиці і його скинули. У цьому і полягає сила демократії». Ще довго з вікна резиденції колишнього аджарського лідера, як Папа Римський, Михайло Саакашвілі вітав мешканців Батумі.
Так простенько, але зі смаком демократичні сили Грузії після революції троянд і президентських виборів здобули чергову перемогу. І вона, так само, як і попередні, не була затьмарена кровопролиттям.
Як далі складеться доля Абашидзе? Чи дозволить йому нова влада Грузії писати мемуари, як це робить скинутий у листопаді Едуард Шеварднадзе? Генпрокурор Іраклій Окруашвілі припускає і такий варіант...