Два роки мешканець Кам’янця-Подільського намагався відключити свою квартиру від централізованого теплопостачання
Родина Василя Олинця була незадоволена якістю опалення. Дізнавшись про переваги газових індивідуальних систем, вирішила встановити таку і в своєму помешканні. Однак у місцевому підприємстві «Теплокомуненерго» реагували на заяви Олинця боляче: навідріз відмовляли, посилаючись на лист Держбуду, яким нібито допускається встановлювати газові каміни, конвектори, калорифери та інші типи газового опалювального обладнання заводського виготовлення тільки під час нового будівництва та реконструкції житлових будинків. «Не ходи до нас, чоловіче, нічого ти не доб’єшся», — чув Олинець щоразу, як тільки приходив на прийом до посадовців «Теплокомуненерго».
Тоді пан Василь звернуся до Антимонопольного комітету України. І — о диво! Держбуд на запит Комітету повідомив, що встановлення індивідуального газового опалення в окремих квартирах багатоповерхівок... цілком можливе. Адміністративна колегія Хмельницького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України визнала неправомірними дії кам’янець-подільського «Теплокомуненерго». Та енергетики вдалися до інших хитрощів: якщо не дбаєте про себе, то пожалійте хоча б ваших сусідів, бо припинення подачі тепла в одну квартиру порушить тепловий баланс у їхньому помешканні.
Звичайно, Олинець міг розірвати договір з «Теплокомуненерго» в односторонньому порядку. Але жодного договору з підприємством Василь Олинець ніколи не підписував! Звернувшись до міського суду з допомогою громадської приймальні програми «Партнерство за прозоре суспільство», настирливий споживач добився задоволення свого позову та відшкодування завданої йому моральної шкоди.