Набирає обертів скандал навколо фотознімків, на яких зафіксовно знущання американських військовослужбовців над ув’язненими іракської в’язниці 
У світі зростає обурення виявленими фактами. Оливи у вогонь підливають інтерв’ю з колишніми в’язнями. «Вони хотіли принизити нас. Солдати-жінки фотографували нас роздягненими», — каже один із колишніх ув’язнених цієї в’язниці. Фотографії, що їх перша показала телекомпанія Сі-бі-ес, не сходять з перших шпальт іракських газет і видань інших арабських країн. Практично жоден із випусків новин телеканалів «Аль-Джазіра» та «Аль-Арабія» уже кілька днів не обходиться без їх показу. І керівництво каналів підтвердило, що «не змінить» свого стилю висвітлення подій в Іраку у відповідь на звинувачення з боку Вашингтона в «упередженості й інспіруванні ворожості проти США». Крім того, перший віце-прем’єр уряду, міністр закордонних справ Катару шейх Хамад Аль Тані, котрий перебуває у США, заявив, що Катар дотримується «свободи преси» й це означає, що «не всі повідомлення весь час будуть у ваших (американських) інтересах».
Нагадаю: міністр оборони США Дональд Рамсфелд розкритикував згадані телеканали й як приклад неправдивої інформації навів їхні повідомлення про американські атаки на мечеті. Однак, відповідаючи на запитання, чи буде атаковано мечеті, якщо в них зберігають зброю  чи з них ведуть обстріл, глава Пентагона заявив: «Ми переслідуватимемо учасників нападів на американські війська, хоч би де ці нападники перебували. Іншого вибору в нас немає»...
Повертаючись до нинішнього скандалу, зауважу: за даними США, у військових в’язницях в Іраку та Афганістані зареєстровано 35 випадків катувань і жорстокого поводження, які спричинили смерть 25 ув’язнених. Ця інформація свідчить про те, що зловживання проти полонених мають набагато ширший характер, ніж можна це уявити з телекадрів і фотознімків катувань в Абу-Грейб.
Джордж Буш уже заявив, що вважає знущання над іракськими полоненими «огидними». Він «шокований» і зажадав, щоб Рамсфелд із цим розібрався.
А бригадний генерал Дженіс Карпінськи, яка відповідала за в’язницю, заявила, що їй нічого не було відомо про знущання і вона вражена фотографіями. За її словами, на одній із них видно, що у знущаннях бере участь більша кількість американців, ніж ті шість осіб, котрим уже висунуто обвинувачення.
За стінами в’язниці Абу-Грейб таїлися жахи епохи Саддама. Виходить, що і після його скинення там продовжують знущатися з людей... Відомий сенатор-демократ Едвард Кеннеді вважає, що поява свідчень  про знущання над іракськими військовополоненими стане початком серії викриттів порушень з боку коаліційних сил.