У переддень Першотравня в околицях одного з найбільших китайських портових міст — Тяньцзінь —  урочисто відкрито найбільший у КНР аквапарк військово-патріотичної спрямованості. Протягом одного лише «золотого тижня» — з 1 по 7 травня — його, як очікують, відвідають майже 300 тисяч чоловік, хоча квиток коштує 120 юанів — майже 15 доларів США. І це за умов, що парку як такого поки що немає, є лише відведена під нього територія — 8 квадратних кілометрів, включаючи 3,3 млн. квадратних метрів морської акваторії. І є центральний експонат — колишній радянський авіаносець «Київ», який, власне, і було відкрито в урочистій обстановці.
Крейсер «Київ» завдовжки 274, завширшки 52 і заввишки 51 метр був  закладений на Чорноморському суднобудівному заводі в Миколаєві в 1970 році і гідно ніс службу в складі Північного флоту ВМС СРСР, а потім РФ до 1995 року. У 2000 році його придбала Тяньцзінська компанія  з обмеженою відповідальністю з демонтажу суден «Тяньма» за 70 млн. юанів (майже 8,4 мільйона доларів США) як металобрухт. Однак одразу після прибуття корабля до Китаю уряд КНР постановив не різати авіаносець, а переобладнати його під музей. Більш як 3 роки тривали ремонтні роботи, у реконструкцію було вкладено ще майже 30 мільйонів юанів. У результаті корисну площу для туризму на «Києві» було збільшено до 30 тис. кв. м. Сьогодні у вражаючих уяву своїми розмірами внутрішніх приміщеннях корабля і на безрозмірній палубі розміщено експонати і фотографії, що розповідають про історію авіаносця і загалом радянського ВМФ, а також зразки китайської літальної техніки і моделі західної. Любителі гострих відчуттів навіть можуть піднятися просто з палуби на найсправжнісінькому, хоч і невеличкому, вертольоті. Особливу увагу відвідувачів привертає колись грізна зброя: пускові зенітно-ракетні, артилерійські, торпедні і протичовнові установки, зокрема ударний ракетний комплекс «Базальт», рівного якому свого часу не було у світі. До послуг тих, хто втомився від 3-годинної екскурсії, — бари і кав’ярні, сувенірні кіоски, а також виступ артистів, які виконують радянські пісні.
Поки що музика минулих років, яка припала до смаку багатьом китайцям, звучить у виконанні китайських артистів. Але згодом організатори планують запросити сюди співаків і танцюристів з України, а також відкрити ресторан справжньої української кухні. Уся ця «екзотика» буде представлена не тільки на борту «Києва», а й на... вулиці Павки Корчагіна і в парку Миколи Островського. Саме такі туристичні об’єкти хочуть створити на території, що їм належить, керівники «Україно-китайського центру культурно-економічних обмінів».
Тяньцзінь—Пекін.