Працівники державного підприємства «Довжоцький спиртозавод» пікетували приміщення Державної виконавчої служби Кам’янець-Подільського районного управління юстиції Хмельницької області.
З півсотні осіб із плакатами «Геть корупцію!», «Ні — зупинці Довжоцького спиртозаводу!», «Розблокуйте рахунки — віддайте зарплату!» привертали до себе увагу на вулиці Данила Галицького. На чолі гурту — голова заводського профкому Василь Рудюк та юрист Анатолій Мазур із мегафоном у руках.
Працівники згаданої державної служби району прийняли до виконання рішення Господарського суду Хмельницької області та Житомирського апеляційного суду про стягнення зі спиртозаводу на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Укрпромінвест» 128489,32 гривні. Оскільки з погашенням боргу спиртозавод не поспішав, розрахункові рахунки згідно з чинним законодавством арештували.
— Поза арештом залишилися каса та продукція, якої щоденно завод реалізує на кругленьку суму. Так що зарплату є з чого виплатити. Виконавці діяли у правовому полі, — пояснив начальник управління юстиції Валентин Вітковський. — Ми добре пам’ятаємо, як за зволікання з накладенням арешту на майно Хмельницького обласного державного об’єднання «Хмельницькспирт» з нашого колеги суд стягнув майже три сотні гривень. На той час у провадженні було шість тисяч справ на вісім працівників. Нині лишилася тисяча. Згідно із Законом України «Про виконавче провадження» «забороняється втручання інших державних або недержавних органів та їх посадових осіб у виконавче провадження». Та, як і раніше, з нами намагаються говорити «по понятіях», шукають засобів впливу через посадовців, інколи навіть вдаються до погроз.
Спектакль із робітничим тиском розігрується не вперше. Профком веде принижених та ображених мітингувати не до районної влади, якій підконтрольне державне підприємство. Трудівників використовують різні маніпулятори. Вислухавши пояснення працівників ДВС, декотрі протестанти засумнівалися, чи не втягнуло їх начальство в аферу? Вони побачили, що виконавча служба — не каса підприємства, і навіть не суд, до якого можна подати позов на директора Анатолія Михайлова і примусити його виплатити заборговану зарплату.
Однак стягнути борг у такий спосіб кам’янецьким виконавцям не вдалося, ДВС заявила собі... відвід, а вища інстанція це прохання задовольнила. Стягуватимуть борг тепер виконавці сусіднього Новоушицького району, віддалені від боржника на 60 кілометрів.
Хмельницька область.