Клопітка це справа — у наші часи відстоювати в Україні справедливість. Особливо тоді, коли в боротьбу втягнуто представників двох різних «вагових категорій»: на одних шальках терезів Феміди — бідні та знедолені державою люди, на протилежних — «цвіт нації», нинішні її нувориші, з невідомо як нажитими мільйонними статками. Перед останніми навіть суди, не кажучи вже про більшість засобів масової інформації, відступають покірливо і улесливо.
Свого часу «Голос України» писав про пересічних сумчан та фірму «СумиТЕКо». Унаслідок операції «фірмі-немовляті», яка заледве нашкрябала по засіках 12 тисяч гривень статутного фонду, було передано фактично у довічне користування стратегічний об’єкт — цілісний майновий теплоенергетичний комплекс вартістю кілька десятків мільйонів гривень. Перша публікація «Локшина на вуха, дуля в кишені» датована ще січнем 2001 року. Потім були і вісім наступних, зокрема, «Локшина густішає — дуля крутішає», «Б’ють гейзери — летять гроші», які з невідомих причин пролітали повз ціль. Тим часом, ставши монополістом у забезпеченні Сум гарячою водою і теплом, керівники «СумиТЕКо» у наступні три роки фактично зробили місто своїм заручником — влітку місяцями залишали його без гарячої води, взимку — без тепла в квартирах. Зате гроші «стригли» справно. Спочатку «експериментували» над сумчанами, згодом стали «благодійниками» шосткинців, де отримали в оренду ТЕЦ шосткинської «Свеми».
Так збігло три(!) роки. І тільки десята публікація «Наказано зробити... банкрутом» від 6 лютого 2004 року — поцілила в самісіньку десятку. А сприяли цьому органи прокуратури.
Повідомляємо, що абсолютну більшість фактів, про які писали різні засоби масової інформації, зокрема і «Голос України», підтвердила ретельна перевірка діяльності фірми протягом 2002—2003 років, яку здійснила прокуратура області спільно з контролюючими органами. За виявленими фактами одному з керівників ВАТ «СумиТЕКо» пред’явлено звинувачення у скоєнні злочинів, передбачених ст. 191 ч. 5 КК України (заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах) і ст. 366 ч. 2 КК (службова підробка). Унаслідок виявлених порушень державі було завдано збитків на загальну суму в 8,1 мільйона гривень. За поданням прокуратури місцевим судом Зарічного району міста Суми стосовно згаданого керівника «СумиТЕКо» вжито запобіжного заходу — взяття під варту. Слідство у справі провадить прокуратура Сумської області.
Прес-служба прокуратури Сумської області.