Хтось з українських підприємців уже відкрив для себе цей світ. Хтось лише має намір. Для тих, хто готовий не лише мріяти, а й діяти, будуть сприятливі шанси: з 23 по 27 квітня в Об’єднаних Арабських Еміратах працюватиме форум-конференція «Можливості українських вільних економічних зон та територій пріоритетного розвитку і напрями співробітництва з такими зонами в ОАЕ».
Під час форуму відбудуться зустрічі з арабськими підприємцями, знайомства з фірмами, переговори. За словами президента фонду сприяння інвестиціям Сергія Пачковського (фонд виступає одним з ініціаторів та організаторів форуму), українські підприємства всерйоз цікавлять арабських колег. Ділові кола країн Перської затоки (а загалом, з урахуванням реекспортних можливостей цього регіону до Азії та Африки, йдеться про ринки з населенням майже 1,5 млрд. осіб) виявляють підвищений інтерес і до традиційної експортної продукції України (приміром, чорні метали, міндобрива), і до високотехнологічного устаткування в телекомунікаційній сфері, туристичного бізнесу, постачання оздоблювальних матеріалів для будівництва. І головне, наголошує С. Пачковський, господарі країни, що приймає форум, та їхні сусіди не лише декларують бажання співробітничати, а й роблять реальні кроки для співпраці. Наприклад, ввізне мито для всіх товарів в ОАЕ максимально становить чотири відсотки, в країні немає внутрішнього оподаткування та обмеження під час репатріації валютних доходів. ОАЕ — країна політично стабільна, із постійним зростанням ВВП, значною мірою орієнтована на імпорт товарів. І чому цей імпорт не може йти з берегів Дніпра? — запитує С. Пачковський.
Одним з основних заходів в рамках форуму стане відвідання українською делегацією вільної економічної зони «Джебель Алі». Керівники та провідні фахівці ВЕЗ ознайомлять українських спеціалістів з умовами, організаційними та комерційними засадами діяльності зони та продемонструють на місці практичну роботу будь-якої з більш як 3800 відомих у світі комерційних компаній, що діють у зоні. За бажання буде також можливість зустрітися з представниками будь-якої компанії.
Тут саме, у «Джебель Алі», для сприяння виходу українських підприємств на міжнародний ринок торговельним центром «ARABІAN» створено реальний торговельний майданчик, що працює за принципом представництва та консигнаційного складу. На майданчику українські підприємці зможуть визначити коло споживачів, сформувати замовлення на пробні оптові партії товару, провести переговори та підписати контракти на постачання продукції арабським партнерам, домовитися про перевалку продукції та зберігання її на складах з використанням унікальних можливостей ВЕЗ, що інтегрована у світову транспортну та фінансову системи. Зрештою, якщо переговори йтимуть успішно, фахівці центру допоможуть українським бізнесменам відкрити постійне представництво в ОАЕ, після чого фірма зможе брати участь у державних тендерах країн Близького Сходу та продавати продукцію на постійних промислових аукціонах «Джебель Алі».
До речі, перспективність арабського ринку чудово розуміють наші сусіди по СНД. З 2 по 6 квітня в Абу-Дабі (ОАЕ) пройде VІІ Міжнародний інвестиційний форум «Москва-Інвест-2004». Про рівень представництва російської делегації свідчить вже те, що її очолює мер Москви Ю. Лужков.
Гадаю, каже С. Пачковський, керівникам української столиці, варто звернути серйозну увагу на наш український форум, де, зокрема, відбудеться «круглий стіл» «Будівництво, нерухомість, земля — повномасштабні капіталовкладення. Досвід та тенденції». А «круглі столи» «Фінансові механізми переходу на новий рівень двосторонніх економічних відносин. Потенціал Міжнародного фінансового центру ОАЕ в інвестиційній сфері» та «Взаємодія державного і приватного секторів — основа сталого розвитку сучасних мегаполісів», переконаний президент фонду, багато дадуть представникам всіх регіонів, насамперед індустріальних областей — Дніпропетровської, Донецької, Одеської. Тож, на його думку, головам облдержадміністрацій, мерам великих міст варто взяти активну участь у формуванні делегацій своїх регіонів.
Ми багато говоримо про інвестиції та вихід на міжнародні ринки. Час братися за реальні справи. Ще в липні 2003 року Президент України Леонід Кучма видав указ «Про додаткові заходи щодо залучення інвестицій в економіку України». Чимало зроблено  відтоді для поліпшення умов бізнесу і урядом. Та іноді для успіху не вистачає простої речі — взяти квиток на літак, що приземлиться на незнайомій арабській землі.