Події навколо приватизації меткомбінату Гута Ченстохова (Польща) спонукали Центр досліджень суспільних процесів «Експерт» провести соціологічне опитування мешканців Донецька і Києва.
У рамках цього соціологічного дослідження 21—23 березня було опитано 1200 респондентів усіх вікових груп у цих містах.
Результати показали, що більшість вважають несправедливим рішення польського уряду, згідно з яким українській корпорації «Індустріальний союз Донбасу» було відмовлено в приватизації польського металургійного комбінату Гута Ченстохова. Такої само думки дотримуються 42,8 відсотка опитаних у Києві і 47,7 — у Донецьку.
Респонденти вважають, що Польща не має права називатися «стратегічним партнером» України, якщо її чиновники вважають українців «випадковими інвесторами». У цьому впевнені 48 відсотків опитаних у Києві і 59,5 — у Донецьку. Прийняте польським урядом рішення негативно позначиться на україно-польських відносинах, переконані 35,5 відсотка респондентів у Києві і 39,3 — у Донецьку.
Більшість вітають позицію українського уряду, котрий відкрито виступив на захист вітчизняних підприємців. За це висловилися 85 відсотків респондентів у Києві і 85,5 — у Донецьку. Мало того, 87,8 відсотка опитаних у Києві і 81,3 — у Донецьку вважають, що українська влада повинна принциповіше відстоювати інтереси українських підприємців за кордоном.