Другого травня, одразу після входження Польщі до Європейського cоюзу, уряд країни на чолі з Лешеком Міллером подасть у відставку. Про це пан Міллер повідомив у п’ятницю на прес-конференції. Причини відставки — незадоволення польського суспільства економічними реформами, які впроваджував уряд, постійні корупційні скандали навколо правлячої коаліції та розкол у лавах польських соціал-демократів (SLD).
Рейтинг партії Лешека Міллера нині впав до критичної межі — 5 %. На додаток усередині самої партії розпочалася серйозна криза, спричинена корупційними скандалами, в яких серед головних обвинувачуваних були члени SLD. Тож на початку березня Міллер подав у відставку з посади голови SLD. Його місце зайняв Кшиштоф Янік. Минулого тижня маршалек Сейму Марек Боровський оголосив про створення нової партії на грунті SLD, яка називається Польська соціал-демократія. Тим самим пан Боровський «розколов» SLD на дві частини. Польські політологи стверджують, що, змінивши уряд, SLD намагається реабілітуватися перед новими виборами і повернути довіру суспільства. Однак чи їй це вдасться — питання часу.
Нині відомо лише те, що незмінними залишаться зовнішня та військова політика Варшави. Президент Александр Квасневський заявив, що, очевидно, Влодзімеж Цімошевич (міністр закордонних справ) і Єжи Шамайджинський (міністр оборони) збережуть свої посади. Невідомою залишається доля віце-прем’єра Єжи Хаузнера. Нагадаємо, що нинішній уряд розробив під його керівництвом так званий план Хаузнера, який полягає у скороченні публічних видатків з бюджету (зрівняння пенсійного віку чоловіків і жінок, зменшення пільг студентам та скорочення соціальних виплат). Президент Польщі також зазначив, що якщо до 16 травня не буде сформовано новий уряд, у країні відбудуться дострокові вибори до парламенту.
Познань.