Учора в Мадриді вшановували пам’ять жертв теракту, який стався 11 березня. Побоюючися масових заворушень, уряд Аснара відмовився від планів провести відкриту панахиду на площі перед собором Альмудена, що біля королівського палацу. Загиблих відспівували у соборі. На жалобній церемонії були присутні король Іспанії Хуан Карлос та інші члени монаршої сім’ї, численні іноземні делегації, відомі громадські та політичні діячі, серед яких — президент Франції Жак Ширак, федеральний канцлер Німеччини Герхард Шрьодер, а також англійський прем’єр Тоні Блер та держсекретар США Колін Пауелл. Останні, як зазначають аналітики, мали не тільки віддати данину пам’яті жертв найкривавішого теракту в історії Європи, а й скористатися можливістю відмовити нового прем’єра Хосе Луїса Родрігеса Сапатеро від його намірів вивести іспанських вояків з Іраку. Коаліція переживає не найкращі часи, і втрата підтримки Мадрида для неї буде відчутна.
Нашу країну на жалобній церемонії представляли співробітники посольства. Як повідомив «ГУ» другий секретар посольства України в Іспанії Тарас Боєцький, кількість наших співгромадян у переліку жертв мадридського теракту залишається незмінною: двоє загиблих, троє постраждалих. У лікарні нині перебуває лише одна українка — минулого тижня їй було зроблено складну операцію на травмованих ногах.
У посольстві підтвердили, що загалом під час теракту 11 березня в Іспанії загинули 202 особи, з них 190 — безпосередньо від вибухів у потягах. Решта померла в лікарнях чи дорогою до них. Травми різного ступеня тяжкості дістали більш як півтори тисячі осіб. Фрагменти кількох тіл досі залишаються неідентифікованими, проте вже до кінця цього тижня іспанська поліція сподівається завершити експертизу ДНК можливих родичів усіх загиблих.