Міністерство закордонних справ України звернулося до Міністерства юстиції та Генеральної прокуратури стосовно підготовки звернення до Мін’юсту Республіки Кабо-Верде із проханням передати українських моряків, затриманих у цій країні, на батьківщину. Їхню справу розглянуть українські компетентні органи.
За словами начальника прес-служби українського зовнішньополітичного відомства Маркіяна Лубківського, 18 березня відбулася зустріч наших дипломатів із представниками Кабо-Верде при ООН. Українська сторона наголосила на неприпустимості ситуації, яка склалась із затриманими. Дипломати також передали аналогічні звернення дипломатичному представництву Кабо-Верде у Португалії та відповідним компетентним органам Іспанії.
Як повідомляв «ГУ», чотирьох українських моряків було затримано в Кабо-Верде 25 жовтня 2003 року. Жодних офіційних обвинувачень їм не висунули. Після того, як 20 лютого цього року моряки оголосили голодовку на знак протесту проти незаконного утримання, постійне представництво Республіки Кабо-Верде при ООН повідомило, що підставою для арешту стали свідчення про їхню участь у злочинному угрупованні, яке перевозило наркотики морем до Іспанії у жовтні 2003 року. 9 березня моряки тимчасово припинили голодовку.