Трагедія 11 березня змусила лідерів ЄС терміново вдатися до антитерористичної боротьби
Сьогодні у Брюсселі розпочинається Європейська рада — саміт глав держав і урядів країн-членів ЄС. Головним на порядку денному мало бути обговорення реалізації так званої лісабонської стратегії союзу, метою якої є до 2010 року зробити союз найбільш конкурентоспроможним утворенням у світі. Однак події останнього часу відчутно змінили акценти брюссельської зустрічі.
Зокрема, мадридська трагедія змусила лідерів ЄС терміново вдатися до засобів антитерористичної боротьби. До затвердження підготовлено низку пропозицій: створення посади координатора ЄС з боротьбі проти тероризму, активізація співробітництва між національними спецслужбами тощо. Можливо, на саміті буде ухвалено Декларацію солідарності у боротьбі проти терору. Принаймні це пропонує Європейська комісія.
Інші термінові клопоти значно приємніші: дедалі чіткіше окреслюються перспективи розблокування переговорів з ухвалення Конституції ЄС. У грудні минулого року процес було перервано через протистояння Франції та Німеччини з одного боку та Польщі з Іспанією — з другого, а головним каменем спотикання стали розбіжності у поглядах на модель голосування у Раді ЄС. Тепер, після активних посередницьких зусиль головуючої в ЄС Ірландії, демонстрації готовності до компромісу з боку Польщі та Німеччини, інтенсивних двосторонніх контактів між учасниками грудневої дискусії, з’явилася реальна надія. Називають і дату завершення переговорів — до 18 червня, тобто наступного саміту ЄС. Очікується, що питання Конституції лідери ЄС обговорюватимуть уже сьогодні.