Лазерним шоу на майдані Незалежності розпочнеться незвичайний сезон в Україні, якому самі французи дали назву «Французька весна». Посол Франції Філіпп де Сюремен пообіцяв під час прес-конференції, що 1, 2 і 3 квітня починаючи з 20.30 фасад Київської Національної музичної академії кияни не впізнають і побачать щось неймовірне. А офіційне відкриття Місяця французької культури відбудеться в Національній опері. Причому, як повідомив Міністр культури України Юрій Богуцький, вечором пам’яті Сержа Лифаря буде започатковано не тільки «Французьку весну», а й святкування 100-річчя Лифаря у Франції та нашій державі.
А ще організатори французького сезону подбали, щоб виставки, вистави, концерти побачило якомога більше людей, тож заходи плановано провести в шести великих містах — Києві, Львові, Харкові, Дніпропетровську, Одесі та Донецьку. Ретроспективу фільмів за участю Фанні Ардан презентуватиме сама акторка, яка 2 квітня планує прибути до Києва. А на Жерара Депардьє очікують вже сьогодні.
Чому «Французька весна» розпочнеться у квітні? «Цей місяць обрано не випадково, — зауважив пан Філіпп де Сюремен. — Напередодні розширення Європейського союзу ми хотіли б показати, наскільки Україна важлива для нас як партнер. Перед Днями Франції розпочнеться Рік Польщі в Україні. Нещодавно завершилися Дні Німеччини. Європа — не тільки географічне поняття, а й культурне. Хотів би зацитувати одного з ініціаторів створення ЄС Жана Моне, який сказав: «Якби треба було знову створювати спільну Європу, слід було б розпочати не з економіки, а з культури».