Україна посідає друге місце серед країн — партнерів НАТО за участю у програмі «Наука заради миру»
Як повідомила «ГУ» Сюзанн Михаельс, котра займається в НАТО фінансуванням і підтримкою прикладних досліджень й перебувала з візитом у Києві, Україна бере участь у 10 відсотках проектів у рамках програми «Наука заради миру», але «ми хотіли б збільшити кількість спільних проектів і рівень участі в них України, адже маємо спеціальні конкретні заходи в рамках щорічного Цільового плану».
Для НАТО пріоритетний підхід знизу догори: будь-який науковий працівник країни-партнера може звернутися в штаб-квартиру альянсу з приводу пропонованих ним проектів чи тих, у яких він хотів би взяти участь. На веб-сторінці www. nato. іnt/scіnce є аплікаційні форми та анкети. Інший шлях — звернутися у Центр інформації та документації НАТО в Києві. Той, хто звертається по проект, повинен мати партнера у країні НАТО чи заявити про бажання приєднатися до якогось колективу. За п’ять років від українських учених прийнято близько 40 відсотків заявок. Це свідчить про успішність співпраці, вважає пані Михаельс. Тільки цього року заплановано 11 семінарів за участю українських науковців.
Нині українці працюють у 11 проектах. «Наука заради миру» підтримує проекти в галузі прикладних досліджень, що мають солідний бюджет: 275 тис. євро на кожний проект. Із них 60 відсотків в основному йде на придбання устаткування, яке після завершення проекту залишається в Україні.
НАТО також співробітничає з Міністерством науки та освіти, щоб визначити пріоритети для України. Починаючи з цього року для альянсу пріоритетною є сфера безпеки. До того ж якщо країна розглядає певну проблему як загрозу своїй безпеці, то вона може також запропонувати НАТО власний проект. До речі, нові пріоритети було визначено в Україні під час засідання Наукового комітету НАТО в Києві в червні минулого року. Натовці готові працювати й в інших галузях науки — фізико-інженерній справі, хімії, у сфері біотехнологій, суспільних наук і навіть політології. Приміром, на думку глави Центру інформації та документації НАТО Мішеля Дюре, варто подумати про проект створення системи моніторингу процесу соціальної адаптації у зв’язку зі скороченням Збройних сил. «Такий проект, безперечно, має зв’язок із НАТО і міг би бути реалізований в Україні, яка здійснює військову реформу», — зазначив він.