Тривалі санкції стосовно Аджарії можуть спричинити серйозну економічну кризу в Грузії.
Про це заявив голова Мінекономіки Грузії Іраклій Рехвіашвілі в місті Поті, де проходило засідання уряду країни. За його словами, вже намітилася тенденція зміни маршруту вантажних перевезень на користь сусідніх держав. «Якщо дія санкцій триватиме більш як місяць, це буде серйозним ударом для слабкої економіки Грузії. Закриття порту Батумі для міжнародних суден, звідки відбувається доставка на світовий ринок казахстанської нафти, і закриття КПП «Сарпі» для міжнародних вантажів здатне спричинити багатомільйонні втрати і підрив довіри наших партнерів», — сказав І. Рехвіашвілі.
Тільки внаслідок закриття КПП «Сарпі», розташованого на кордоні з Туреччиною, Грузія щодня втрачає 200 тисяч доларів. Крім того, під загрозою опинилася участь Грузії як ключової держави у транс’євразійському транспортному коридорі ТРАСЕКА. Тим часом, як передають грузинські ЗМІ з Аджарії, в автономії істотно підвищилися ціни на харчові продукти й відчувається дефіцит готівки.
Учора в Поті на засіданні Кабінету міністрів розглядали питання перерахування зарплат і пенсій для мешканців Аджарії, а також проблему дефіциту харчових продуктів після запровадження економічних санкцій стосовно автономії. «Ми не готувалися до такої кризи в Аджарії і до санкцій. Ми готувалися до діалогу з керівництвом Аджарії, але мимоволі опинилися втягнутими у важку економічну кризу», — наголосив на засіданні уряду прем’єр-міністр Зураб Жванія.
Тим часом глава грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе розпочала діалог із главою автономії. На момент, коли верстався номер, жодної інформації про результати переговорів не надходило.