Вибори завершилися перемогою Путіна і пожежею біля Кремля
У Росії відбулися президентські вибори. Хоча їх результат і був легко передбачуваний, інтрига залишалася. Народ гадав, скільки голосів набере Володимир Путін?
За попередніми даними ЦВК, за Володимира Путіна проголосували 71,2 відсотка громадян. Комуніст Микола Харитонов набрав 13,8, безпартійні Сергій Глазьєв — 4,1, Ірина Хакамада — 3,8, елдепеерівець Олег Малишкін — 2,0, Сергій Миронов — 0,8, проти всіх проголосували 3,5 відсотка.
На виборчі дільниці прийшли понад 66 відсотків росіян, що мають право голосу.
Однак для політологів і журналістів, за браку змагальності кандидатів, вибори здалися нудними. Майбутній розвиток політичних процесів у Росії також передбачуваний. Новому старому президентові доведеться вживати непопулярні заходи: реформувати армію, системи охорони здоров’я, освіти, боротися з бюрократією. Для цього потрібно «закручувати гайки». Хоча президент під час своєї першої нічної прес-конференції заявив, що буде і далі проводити ліберальну політику, розвивати демократію, але в це у Росії мало хто вірить. Над Кремлем замаячила тінь Столипіна, який, як відомо, проводив реформи жорстко й агресивно.
До речі, день виборів у Росії закінчився не дуже вдало. У двохстах метрах від Кремлівської стіни пізно ввечері зайнявся знаменитий Манеж, побудований відомим архітектором Бове в далекому 1817 році. І хоча пожежу гасили всі лідери пропутінської «Єдиної Росії» — мер Юрій Лужков, міністр із надзвичайних ситуацій Сергій Шойгу і ще майже тисяча пожежників і міліціонерів, колишню царську стайню врятувати не вдалося. До ранку від величного будинку залишилися лише стіни.
Москва.
Тим часом
У день президентських виборів офіційна Москва запросила в гості аджарського лідера Абашидзе. Російський МЗС виступив з офіційною заявою і попередив президента Грузії Михайла Саакашвілі, котрого якісь аджарські військові формування не пустили вчора ранком у Батумі, про відповідальність за будь-які рішучі дії з відновлення грузинського суверенітету. Крім того, Москва не заперечує факт переміщення своїх сил в Аджарії, хоча і стверджує, що це не має стосунку до нинішнього конфлікту. Сам Абашидзе, перебуваючи в Москві, фактично закликав своїх прихильників до збройного опору владі Тбілісі.