Безпрограшна лотерея Володимира Путіна
Виборча президентська кампанія в Росії вийшла на фінішну пряму. Незважаючи на численність висунутих кандидатів, у Володимира Путіна так і не з’явилося жодного реального супротивника.
Можливо, єдиний місяць, відведений для агітації всіх кандидатів, і міг уплинути на таку безперспективну для конкурентів Путіна ситуацію, але передвиборний штаб глави РФ спрацював безвідмовно. Використані передвиборні технології (до речі, передові для пострадянських держав) не тільки відбили хвилі критики на адресу президента, а й підвищили і без того захмарний рейтинг Володимира Путіна.
Інтерес до застосовуваних кремлівським штабом технологій виник ще тоді, коли Володимир Путін привселюдно відмовився від безплатного ефірного часу на всіх каналах. А незадовго до цього, за образом і подобою «Єдиної Росії», Володимир Володимирович прийняв рішення уникати передвиборних баталій у ЗМІ. Щоденна поява Володимира Путіна на екранах телевізорів і сторінках газет як президента РФ стала вигідною передвиборною технологією, тому що заперечити цей формат украй важко, та й проблем з передвиборним фондом не з’являється. Цей факт став особливо важливим в умовах жорсткого обмеження передвиборної агітації рамками одного місяця. Зазначимо, що у США такого поняття, як «терміни передвиборної агітації», взагалі не існує — агітувати можна відразу ж після обрання.
Дехто з кандидатів узагалі планував зійти з передвиборної дистанції. Так, Миколу Харитонова в його рішенні відсторонитися від виборчої боротьби змогла зупинити лише верховна політрада КПРФ. Адже у разі зняття з виборів довелося б повернути держбюджетові кругленьку суму за безплатний ефірний час. Відмовитися від участі в гонці також мали намір інші опозиційні кандидати, а саме Ірина Хакамада та Сергій Глазьєв. Причому для Глазьєва його участь у боротьбі за російський «трон» обернулася відстороненням від керівництва парламентською фракцією «Родіна», лідером якої він донедавна був.
Інтернетпроект пана Путіна «Довідайся більше про президента» підготовлений для дітей шкільного віку відомим поетом і гумористом Григорієм Остером, розповідає про основи державного ладу Росії та... успіхи чинного президента. Ну, і останнім «поворотом» своєї перемоги Володимир Путін зробив відставку уряду...
У такий спосіб ще раз було продемонстровано результативність передвиборних технологій, реалізованих через систему вертикалі влади, яка, без сумнівів, підлегла президентові РФ.
Володимир БОНДАРЕНКО, політолог (спеціально для «ГУ»).