У пошуках заробітку українці їдуть до інших країн, де багато хто з них зникає безвісти чи гине
У Великій Британії оприлюднено доповідь Конгресу профспілок, у якій задокументовано поневіряння в цій державі трудових мігрантів з України. Вона грунтується на докладних розмовах з українцями, що працювали в сільському господарстві, харчовій промисловості, ресторанному бізнесі й на будівництві.
У матеріалі впливового британського видання «Гардіан» ідеться: «Десятки тисяч українських трудових мігрантів у Британії зазнають щоденної експлуатації, навіть якщо мають дозвіл на роботу в цій країні». Газета пише: часто-густо українцям платять менш як половину від того, що одержували б британці. Вони також часто дістають виробничі травми і мешкають у переповнених приміщеннях. Багато хто приїхав сюди легально за урядовими схемами для сезонних сільськогосподарських робітників чи некваліфікованих робітників в інших галузях, однак умови праці такі тяжкі, що вони змушені переходити на роботу в тіньовий сектор Лондона.
За словами Степана Шахна, українського студента, котрий збирав минулого літа інформацію для доповіді конгресу, у Лондоні перебуває нині до сорока тисяч українських працівників, а в усій Британії їхня кількість сягає ста тисяч.
Генсекретар британського Конгресу профспілок Брендан Барбер закликав уряд змінити спосіб застосування схем тимчасового працевлаштування, щоб запобігти знущанням над українцями...
У пошуках кращої долі наші співгромадяни вирушають до різних країн. Як і в туманному Альбіоні, практично скрізь їхній соціальний статус дуже низький, а умови життя просто нелюдські. Найбільша кількість так званих остарбайтерів їде до сусідніх країн, де багато хто з них зникає безвісти чи гине. Так, нещодавно четверо робітників з України загинули під час пожежі на будмайданчику житлового будинку на вулиці Академіка Анохіна в Західному окрузі Москви. Вони заживо згоріли в охоплених полум’ям побутових приміщеннях: іскра від короткого замикання потрапила в утеплювач між стінами побутовок, що й призвело до загоряння. Ще двоє їхніх колег дістали серйозні опіки.
Загиблі (віком від 22 до 27 років) приїхали на заробітки до російської столиці з Волинської області України тільки 26 лютого цього року, а на будівництві житлового будинку працювали мулярами. Усі вони перебували в Москві без реєстрації та дозволу на трудову діяльність.