Корпорація «Індустріальний союз Донбасу» (ІСД) готова перекупити за більш високу ціну інвестиційні зобов’язання стосовно заводу в Роlsкіе Huty Stalі (PHS), переможцем у приватизаційному конкурсі якого було визнано британсько-індійську LNM Group, у разі її відмови від заявлених нею інвестзобов’язань. Про це пише «Газета виборча».
Це означає, що ІСД готовий заплатити за PHS і за спірну Гуту Ченстохову майже $ 2 млрд., і «якщо донеччани не блефують, це означає, що їхня пропозиція може бути кращою, ніж пропозиція конкурентів не лише стосовно Гути, а й щодо інших приватизованих підприємств галузі, що, на думку фахівців, може докорінно змінити ситуацію». Видання припустило, що LNM шантажує польський уряд, «загрожуючи у разі програшу в конкурсі стосовно Гути Ченстохової відмовитися від попередньої значної інвестиції, а саме від приватизації польського об’єднання чотирьох металургійних заводів PHS».
Таке припущення польська газета зробила на підставі аналізу двох листів з інформацією, які мали гриф «Для службового користування». Перший лист — голови ради директорів ІСД Сергія Тарути на ім’я прем’єр-міністра Польщі Лешека Міллера та міністра економіки Єжи Гауснера, у якому відзначається, що українська корпорація готова збільшити суму на 10 % порівняно із запропонованою конкурентом — LNM. Другий — послання міністра держмайна Польщі Збігнева Каневського на адресу посольства України в Польщі. Міністр визнає, що ІСД пропонував за Гуту Ченстохову більшу суму, ніж LNM.
Однак, як зазначає Каневський, пропозиція ІСД про триразове збільшення виробництва сталі на Гуті вступає в cуперечність з договором, який визначає умови вступу Польщі до ЄС, одним із яких є заборона збільшувати виробничі потужності низки підприємств. Тим часом польські юристи з Центру правових норм конкуренції провели власне розслідування і з’ясували, що Гута Ченстохова не належить до переліку підприємств, яким ЄС забороняє збільшувати виробничі потужності.
Отже, пише «Газета виборча», у Польщі тривають подальші спроби з’ясувати, що стало справжньою причиною того, що ІСД відмовлено у приватизації металургійного заводу Гута Ченстохова.
Варшава.