Грюкіт у двері. Відчиняємо. У квартиру з криком: «Пожежа! Горимо!» влітає перелякана сусідка з другого поверху. Вона благає, щоб подзвонили в аварійну службу.
Телефон не працює. Як з’ясувалося, згорів кабель. По «мобілці» я намагаюся додзвонитися до аварійної служби, батько — до «01». Телефон аварійної чи зайнятий, чи не відповідає. Пожежники відгукнулися відразу: «Виклик прийнято».
Збігаючи сходами задимленого під’їзду, бачу, що на другому поверсі горить електричний щит і вогонь йде дротами.
Пожежна команда прибула через кілька хвилин після виклику. Підігнали до під’їзду машину, розгорнули рукави. Рятувальники в повному обмундируванні надягнули протигази і кинулися в під’їзд.
— За такої ситуації, — розповідає Євген, керівник пожежної бригади, — наше головне завдання — евакуювати людей і позбутися диму. У зв’язку з тим, що горить електричний щит і проводка, на цьому наша місія закінчується. Чекайте аварійну бригаду з управління міських електромереж, що знеструмить будинок. Я не можу ризикувати життям людей і гасити палаючі дроти, — пояснює Євген.
Аварійна приїхала хвилин через 40 після загоряння. Не кваплячися, хлопці спустилися в підвал, відключили електрику і поїхали.
А рятувальники не їдуть. Чекають інспектора, котрий має оцінити збитки і визначити причину загоряння.
У цей час повертається додому один з міських чиновників із дружиною, до речі, щиток, що вигорів, поряд з їхньою квартирою. Він подзвонив у службу оперативного реагування міськвиконкому, у приймальню райвиконкому, кудись ще.
Незабаром з’явився інспектор і разом з пожежниками вирушив до місця загоряння. Я приєдналася до них. Прикинув суму збитків — майже на 100 гривень. Оглядаючи щит далі, знайшов і деталь, вочевидь зайву в цьому пристрої — металеву пластину. Визначив інспектор і те, що загоряння сталося по дротах, що йшли від сусідньої квартири. Постукали у двері. Хазяїн сказав, що в щиток постійно «заглядають» кабельники і електрики. Загалом, зійшлися на тому, що згорів якийсь елемент у системі кабельного телебачення.
Сумнівів, що проводка зайнялася від перевантаження у мережі, не було. Справа в тім, що майже щосуботи в нас були перебої з електрикою.
Тим часом наш новий сусід-бізнесмен привіз на своїй машині аварійну бригаду. До речі, тих само електриків, що знеструмили будинок. Заплатив їм 100 гривень, і через три години завзятої роботи в квартирах з’явилися і світло, і кабельне телебачення. Він також домовився, що майстер з телефонної станції прийде і поновить зв’язок.
Цікаво, скільки ми сиділи б без світла, якби чекали реакції на дзвінок сусіда-чиновника від тих само аварійників з ЖЕКу?