Найпопулярнішою парою в Кам’янці-Подільському на Хмельниччині ось уже другий рік називають Жака та Зосю. Дарма що офіційно такої номінації не вигадали ні для людей, ні для мавп. Жак і Зося — представники тваринного світу.

Він. Без жодних ознак життя потрапив до міського еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, яким уже багато років керує Людмила Ткач. Жака віддав зооцирк, що завершив гастролі у місті. На мавпочці шкура висіла рваними клаптями. Забіяка додумався дражнити пантеру. «Візьміть, хай у вас доживе свої останні дні, бо в дорозі не зможемо піклуватися про нього». Пані Людмила виходила пораненого. І він почав обживатися в господарстві своєї рятівниці. Здавалося б, у Жака не було приводу сумувати. Та ледве загоїлися Жакові рани, як йому забракло подруги.

Вона. Коли міський голова Олександр Мазурчак запитав Людмилу Ткач, якої допомоги потребує її установа, визнана найкращою в Україні, директорка перерахувала чимало пунктів. Стільки ж то в центрі тримається на ентузіазмі: музей хліба, відділи риб, птахів, гризунів, оранжерея. А в кінці сказала: «Хоч би хтось для Жака подругу придбав! Нудиться він у нас. Мріємо про міні-зооцирк, хай би мавпи виступали перед дітьми».

Сказано — зроблено. Зосю голова привіз із Хмельницького. І Людмила Ткач виконала свою обіцянку. Тепер немає школи, дитсадка в місті чи районі, не буває свят, де не виступали б звірята-циркачі. Головні ролі — у мавпочок. Неповторна Зося в ролі хворої вередливої принцеси, а Жак — цілителя. Виконують вони і гімнастичні трюки.

Та норов Жака-задирака не змінився. Буває, відбере в своєї коханої щось смачненьке. Або казиться, аж розпирає його від злості, може вірній подрузі і ляпасів ні за що надавати. Зося — терпляча дружина. Напевно, вважає: раз б’є, то й кохає. Отож, прощає своєму партнерові, виказуючи повну залежність, визнаючи верховенство чоловічого «его».

Хмельницька область.
На знімку: Жак-задирак.